R. K. | 14. 9. 2022, 14:30 | Vir: STA

Dva tedna po začetku pouka se med slovenskimi šolarji bliskovito širijo okužbe

Bobo
Dva tedna po začetku pouka se med slovenskimi šolarji bliskovito širijo okužbe (foto: Bobo)

Virus se širi v vseh večjih mestih po državi in v večini občin. Številke so iz dneva v dan bolj zaskrbljujoče.

Komaj dva tedna po tem, ko so slovenski šolarji prvič po dveh letih ponovno sedli v šolske klopi brez ukrepov, med mladimi ponovno sunkovito narašča število okuženih z novim koronavirusom. Okužbe se najhitreje širijo v starostni skupini med 5. in 14. letom starosti.

Število novih okužb je začelo opazno naraščati, ko so se končali poletni dopusti in se je začelo novo šolsko leto. Trenutno je po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) aktivnih 22.570 okužb, število pa hitro narašča. Dan pred tem je bilo namreč kar 1.017 okužb manj. 

Skupno v torek hospitaliziranih 174 bolnikov

V torek so ob 853 PCR-testih in 7083 hitrih antigenskih testih potrdili 2528 okužb. Po podatkih ministrstva za zdravje je bilo zaradi covida-19 na navadnih oddelkih hospitaliziranih 73 bolnikov, na intenzivni negi pa šest. Umrli so štirje bolniki, okuženi s koronavirusom.

Skupno je bilo v torek hospitaliziranih 174 bolnikov s potrjeno okužbo, torej zaradi in s covidom-19, kar je sedem več kot dan prej. Na intenzivnih oddelkih je bilo v torek s potrjeno okužbo skupno 12 bolnikov, enako kot dan prej.

Okužbe naraščajo v vseh večjih mestih

Sedemdnevno povprečje potrjenih primerov trenutno znaša 1855, kar je 101 več kot dan prej. Število potrjenih primerov v zadnjih 14 dneh na 100.000 prebivalcev pa je trenutno 1070, kar je 48 več kot dan prej.

Število novih okužb narašča v večini slovenskih občin, izjema je le nekaj občin na vzhodu države, kjer se je to število v primerjavi s prejšnjim tednom zmanjšalo. Vse več okuženih je v vseh večjih mestih po državi. Odkar so se šolarji vrnili k pouku, je najbolj naraslo število okužb v starostni skupini med 5. in 14. letom.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.