M. P. | 9. 2. 2023, 06:00

Eden najtežjih pohodov v Sloveniji razprodan v nekaj urah: v čem je tako poseben?

Društvo POMS

Čeprav je pot izjemno zahtevna in od udeležencev zahteva veliko fizične in psihične pripravljenosti ter tudi poguma, gre za pravo zgodbo o uspehu.

Pohod Po medvedovih stopinjah skozi Kočevski gozd oziroma po t. i. Roški pešpoti bo svojo deveto izvedbo doživel 22. aprila. 64 kilometrov hoje ni malo, sploh na 2300 metrih nadmorske višine, z vzponi skozi divjino in v vsakršnem vremenu. Pa vendar je bilo vseh 2500 prostih mest zapolnjenih v manj kot enem dnevu. "Padel je rekord v hitrosti popolnitve števila udeležencev," pravi Uroš Novak, predsednik Društva Po medvedovih stopinjah (Društvo POMS).

Čemu pripisuje tak odziv?

"Ne glede na težo pohoda, ali pa prav zaradi tega, je Pohod po medvedovih stopinjah eden najbolj pričakovanih in priljubljenih pohodov v Sloveniji in tudi širše," pravi Novak in dodaja, da je eden od vzrokov za njegovo veliko priljubljenost tudi odlična organizacija. "To vsako leto dokazujejo izjave pohodnikov po njem."

Nepozabna pustolovščina se odvija v osrčju skrivnostnih kočevskih gozdov.

Nepozabna pustolovščina se odvija v osrčju skrivnostnih kočevskih gozdov.

Društvo POMS

 

V društvu, ki ga vodi, so prepričani, da k tako velikemu zanimanju prispevata tudi prijaznost in gostoljubnost organizatorjev, ki si za vsakega pohodnika vzamejo čas, rešijo še tako veliko zagato in prav vsakega pričakajo in pospremijo z nasmehom. "Na prvem pohodu leta 2014 je bilo 75 pohodnikov, na drugem v 2015 jih je bilo 145, nato že 206, pa 800 in na petem pohodu leta 2018 čez 1500. Številka je nato rasla do trenutno omejenega števila 2500." 

Medvedove stopinje vodijo skozi opuščene Kočevarske vasi, na vrh Roga, ob robu Rajhenavskega pragozda, mimo Prelesnikove koliševke, čez razgledni Lovski vrh in nazaj na začetek poti ob Rudniškem jezeru. Čudoviti gozd, sledi divjadi, mir in notranja tišina.

Trenutna številka je zgornja meja

Kljub dejstvu, da bi z lahkoto imeli še več udeležencev, v društvu pravijo, da jim to ni v interesu zaradi treh poglavitnih vzrokov: varnosti pohodnikov, logistike zaradi izjemno težkega terena po Kočevskem rogu in ekologije. "Več kot 100 prostovoljcev in pripadnikov raznih služb mora poskrbeti, da se na cilj varno vrne vsak pohodnik, tudi če se mu na poti zgodi kakšna neprijetnost. In to jim je uspelo na vseh osmih dosedanjih pohodih," pravi Uroš Novak.

Udeležba na pohodu je na lastno odgovornost, mladi do 15. leta pa se lahko udeležijo le v spremstvu polnoletne osebe.

Udeležba na pohodu je na lastno odgovornost, mladi do 15. leta pa se lahko udeležijo le v spremstvu polnoletne osebe.

Društvo POMS

Odlično označena pot z markacijami v obliki medvedje šape, številne kontrolne točke, dodatne Reševalne točke, zdravstvene ekipe, organizatorji na poti in večkratno kontroliranje prisotnosti na pohodu poskrbijo, da je pohod eden najbolj varnih. Poleg tega v zadnjem času podjetje Telekom Slovenije traso pohoda pokrije z začasnim mobilnim signalom, ki ga sicer v Rogu ni.

Društvo POMS

Ne želijo preveč obremenjevati narave

Organizatorji že nekaj let skrbijo tudi za ekološki vidik pohoda, poleg zmanjšanja avtobusnih prevozov po Rogu so na vseh kontrolnih točkah poskrbeli za cisterne pitne vode in s tem praktično ukinili plastenke.

Ob uspešno prehojeni poti udeleženci dobijo tudi priznanje.

Ob uspešno prehojeni poti udeleženci dobijo tudi priznanje.

Društvo POMS

Na kontrolnih točkah so v sodelovanju s Kočevsko Komunalo postavljeni ekološki otoki za ločevanje odpadkov. Slovenske železnice za pohod pripravijo poseben pohodniški vlak, zaradi katerega se je zmanjšalo število prevozov z osebnimi avtomobili.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol