12. 5. 2022, 10:00

EKSKLUZIVNO: "Popokala so stekla, ljudje so se vrgli na kolena"

Bobo

Kot je povedala domačinka J. E., je bila eksplozija v Kočevju tako močna, da so mislili, da gre za bombni napad. 

Po besedah lokalne prebivalke se je ob močni eksploziji razbila šipa na vhodnih vratih Zdravstvenega doma Kočevje. Ljudje so celo mislili, da gre za bombni napad, zato so se vrgli na kolena.

Referenčna ambulanta zdravstvenega doma je vse nenujno zdravstveno osebje poslala domov. Sprostiti so želeli oddelek urgentne službe, saj pričakujejo večje število ljudi s poškodbami. Dva poškodovanca naj bi že prepeljal helikopter.

Trenutek eksplozije

Trenutek eksplozije

Varnostna kamera

So v zraku strupene snovi?

Ob tem je lokalni vir tudi povedal, da po vsem kraju smrdi po kemikalijah, vije se tudi gost črn gost dim. Zaradi strahu, da so v zraku strupene snovi, med prebivalci vlada preplah. UKC Ljubljana je aktiviral načrt za množično nesrečo. Interventne službe na kraju že izvajajo prve nujne ukrepe, zato je tudi zaprta glavna cesta skozi Kočevje.

"Dokler ne dobimo podrobnejših informacij, svetujemo, da se umaknete v stanovanja, zaprete okna ter počakate na nadaljnja navodila in informacije," prebivalce opozarja tudi Občina Kočevje.

Nacionalni inštitut za javno zdravje je na spletni strani objavil napotke za ravnanje ob požaru. Prebivalce pozivajo, da upoštevajo priporočila ekip za reševanje oz. Uprave RS za zaščito in reševanje. Osebe, ki so bile izpostavljene dimu in čutijo zdravstvene težave, naj se posvetujejo s svojim zdravnikom.

Melamin je proizvajalec smol za barve

Tovarna Melamin po okoljski zakonodaji spada med obrate večjega tveganja za okolje. Družba, ki je sicer eden večjih zaposlovalcev v regiji, se namreč ukvarja predvsem z izdelavo smol za barve in lake ter lesno, gradbeno in tekstilno industrijo.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord