30. 3. 2024, 15:24 | Vir: STA

Evangeličanski škof: "Za vsakim trpljenjem, za vsakim umiranjem in tragično smrtjo pride velika noč"

Bobo/Manca Rozman

Škofje so v poslanicah zaželeli blagoslovljene in mirne velikonočne praznike.

Škofje Katoliške cerkve v Sloveniji so v poslanicah vsem zaželeli blagoslovljene in mirne velikonočne praznike. Kot so zapisali, velikonočni teden obelodani krhkost človeškega življenja, ob tem pa so poudarili Kristusovo zmagoslavje, ljubezen, mir, medsebojno spoštovanje in veselje.

"Jezus nas vabi, naj ne ostajamo ob naših grobovih, naj se ne pogovarjamo o teži kamnov, naj se ne predajamo obupu nad življenjem, nad seboj, nad Bogom. Vabi nas, naj se tudi mi podamo v svojo Galilejo. Tja, kjer smo prvič bolj s srcem kot ušesi zaslišali povabilo: Hodi za menoj. In smo šli za Njim. Ker je v njem življenje, ker je življenje luč ljudi in ker luč sveti v temi," je zapisal ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore.

Bobo/Manca Rozman

Evangeličanski škof Leon Novak pa je v poslanici poudaril, da nas velikonočni prazniki spomnijo na Kristusov križ, ki je bil na veliki petek postavljen kot znamenje, ki prekriža vso človeško trpljenje in umiranje. A kot je izpostavil Novak, je Kristus iz navidezne nemoči in poraza izšel kot zmagovalec. 

"Za vsakim trpljenjem, za vsakim umiranjem in tragično smrtjo pride velika noč. Zmagoslavno dejanje Kristusa, ki je premagal smrt in nam zagotovil novo, svetlejšo prihodnost, nam je v upanje in tolažbo," je zapisal.

V cerkvah bodo zvečer potekale slovesne vigilije. Slovenski škofje jih bodo vodili v stolnicah, papež Frančišek pa v baziliki svetega Petra v Rimu.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord