P. F. | 8. 4. 2024, 20:58

Evtanazija ljudi: sočutna pomoč ali zločin?

Profimedia

Ali naj sprejmemo zakon, ki bo omogočal pomoč pri prostovoljnem končanju življenja? 

Ali je evtanazija sočutna pomoč ali zločin? Junija letos bi lahko na referendumu odločali o pravici do pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Poslanci so namreč odločitev prepustili državljanom, jutri pa bo o referendumu razpravljal Odbor za zdravstvo, poroča oddaja Tednik, za katero je novinar Boštjan Fabjan pripravil izčrpen prispevek.

Nasprotniki zagovarjajo dosledno upoštevanje ustavno zagotovljene pravice do nedotakljivosti življenja, zagovorniki pa vztrajajo, da bi moral imeti vsak od nas pravico odločati, kdaj in kako bo končal svoje življenje.

"Ne želim biti v planicah. Ne želim biti v bolečinah. Če se bom odločila za smrt, bi želela, da mi družba to omogoči na varen način," je za kamero povedala dr. Vesna Prijatelj, ki se že več let bori z rakom. Kljub močni volji do življenja podpira ureditev področja evtanazije oziroma pomoči pri samousmrtitvi.

O evtanaziji govorimo takrat, ko osebo, ki si želi umreti, usmrti nekdo drug, običajno zdravnik. Pomoč pri končanju življenja pa pomeni, da se pacient usmrti sam. V Sloveniji sta oba načina trenutno prepovedana. Društvo Srebrna nit je z namenom ureditve področja pripravilo zakon o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja.

Profimedia

"Ta zakon potrebujemo zato, da ima vsakdo možnost, da svoje življenje konča mirno in dostojanstveno, in to na podlagi lastne odločitve in lastne volje," je razložil dddr. Andrej Pleterski iz Društva Srebrna nit. Poslanci so zakon zavrnili in predlagali referendum.

"V skladu s temeljnimi demokratičnimi načeli je prav, da vprašamo ljudi, kaj o tem menijo. Ali naj sprejmemo zakon, ki bo omogočal pomoč pri prostovoljnem končanju živlljenja?" je pojasnila Tereza Novak iz Gibanja Svoboda.

V SDS-u referenduma ne podpirajo, prav tako postopkom nasprotujejo zdravniki, ki bi v primeru sprejetja zakona igrali ključno vlogo pri nudenju pomoči pri končanju življenja. "To je uboj," meni dr. Bojana Beović, predsednica Zdravniške zbornice Slovenija. Zvezdan Pirtošek, priznani nevrolog, ima drugačno mnenje in zakon podpira: "Moj pogled izhaja iz več kot štirih desetletij mojega dela z zelo težkimi bolniki."

Zakon pod pogoj za uveljavitev pravice do končanja življenja navaja neznosno trpljenje.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol