M.P./STA | 28. 6. 2022, 11:50

Fafangel povedal, kakšni ukrepi nas glede covida čakajo jeseni

Bobo

Najbolj znan epidemiolog v državi je predstavil izzive pri obvladovanju nalezljive bolezni. Torej, kakšno jesen bomo imeli? 

Poleg ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana je pred predstavnike medijev stopil tudi predstojnik Centra za nalezljive bolezni na NIJZ Mario Fafangel. Spregovoril je o trenutnih razmerah glede covida-19 pri nas ter predstavil epidemiološka priporočila.

Okužbe v porastu pri nas in v svetu

Fafangel je poudaril, da je situacija resna ter da jo je treba spremljati. Po njegovih besedah je število okužb trenutno v porastu, včeraj so jih v Sloveniji potrdili prek 1200.

A kot poudarja, vseeno situacija ni tako grozna, kot se morda zdi na prvi pogled.

Kot pravi, je v bodoče pričakovati, da bo ta številka še naraščala. Enako se dogaja v Evropi in po svetu. Praviloma gre tudi za ponovne okužbe in ne hude oblike bolezni

Fafangel pravi, da je razlog za porast okužb nove podrazličice omikrona.

Fafangel pravi, da je razlog za porast okužb nove podrazličice omikrona.

Bobo

Po zadnjih podatkih, je bilo sicer v ponedeljek hospitaliziranih 76 bolnikov s potrjeno okužbo, torej zaradi in s covidom-19, kar je en več kot v nedeljo. Na intenzivnih oddelkih je s potrjeno okužbo skupno 13 bolnikov, kar sta dva več kot dan prej, navaja STA.

"Cepljenje je še vedno najbolj učinkovit ukrep"

Po besedah Fafangla bodo v prihodnje posegali po močnih javnozdravstvenih ukrepih oziroma priporočilih, ki so dostopna in družbeno sprejemljiva.

Predstojnik centra za nalezljive bolezni NIJZ Mario Fafangel, , v. d. strokovnega direktorja NIJZ Ivan Eržen, Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan.

Predstojnik centra za nalezljive bolezni NIJZ Mario Fafangel, , v. d. strokovnega direktorja NIJZ Ivan Eržen, Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan.

Bobo

"Tukaj imamo na razpolago paleto orodij, ki jih želimo narediti čimbolj dostopna. Vsak posameznik pa se bo sam odločil, po čem bo posegel," je dejal.

Sicer pa po Fafanglovih besedah cepljenje še vedno ostaja najbolj učinkovit ukrep, da zaščitimo svoje zdravje. "Če si bolan, ostani doma," je prvo od priporočil. 

"Pomislimo na druge, ne širimo tega naprej," je izpostavil. Kot druga priporočila je navedel tudi zračenje, delo od doma in nošenje maske v zaprtih prostorih, kjer je veliko ljudi. 

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ