24. 11. 2023, 07:10 | Vir: STA

Fajonova začela obisk na Bližnjem vzhodu, iskala naj bi pot za trajen mir v regiji

Profimedia

Ministrica za zunanje zadeve Tanja Fajon se bo te dni mudila na obisku po Bližnjem vzhodu. Na obisk bo prišla na dan, ko naj bi se začelo štiridnevno premirje.

Zunanja ministrica Tanja Fajon bo s portugalskim kolegom Joaom Gomesom Cravinhom danes v Izraelu začela obisk na Bližnjem vzhodu v okviru iskanja poti za trajen mir v regiji. Na obisk bosta prišla na dan, ko naj bi se začelo štiridnevno premirje na območju Gaze in izpustitev dela talcev, ki jih je 7. oktobra zajel Hamas.

Napovedano je bilo, da bosta Izrael in palestinsko oboroženo gibanje Hamas v skladu z dogovorom spopade prekinila že v četrtek, a so nato vse skupaj prestavili na danes. Premirje naj bi začelo veljati ob 7. uri po krajevnem času oz. 6. uri po srednjeevropskem času, popoldne pa naj bi Hamas izpustil prvih 13 talcev od skupno 50, kolikor jih predvideva dogovor.

V Gazo bo v okviru dogovora prišla nova humanitarna pomoč, Izrael pa naj bi izpustil nekaj palestinskih zapornikov. Na obeh straneh bodo predvidoma izpustili ženske in otroke.

Profimedia

Zunanja ministra Slovenije in Portugalske se bosta sestala z zunanjim ministrom Elijem Koenom, vljudnostno pa se bosta srečala tudi s predsednikom Jicakom Hercogom. Nato naj bi se v Ramali na zasedenem Zahodnem bregu sestala s palestinskim kolegom Rijadom al Malikijem, sprejel pa ju bo tudi palestinski premier Mohamed Štejeh.

V soboto bosta s predstavniki Jordanije in Egipta kot ključnima regionalnima partnerjema govorila o trenutnih razmerah in možnostih za mir v regiji, so sporočili z ministrstva za zunanje in evropske zadeve.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord