L. PA. | 3. 11. 2023, 16:05

Ste izgubili ljubljeno osebo zaradi intimnopartnerskega nasilja? Zdaj lahko poveste svojo zgodbo

Profimedia

V Sloveniji je razumevanje intimnopartnerskega femicida še vedno prepleteno s številnimi stereotipi. Velikokrat se vsa medijska pozornost obrne na povzročitelja, vzroke za dogodek pa se išče v družinskih konfliktih.

Najpogostejši vzrok za nasilne in prezgodnje smrti žensk tako v Sloveniji kot v svetu je intimnopartnersko nasilje oziroma nasilje v družini. V Sloveniji po podatkih Društva SOS Telefon v povprečju beležimo med 5 do 7 takšnih umorov letno, zanje pa se je skozi čas začel uporabljati termin femicid.

Femicid označuje vse oblike spolno zaznamovanih oziroma seksističnih smrti ter umorov žensk in ne le umorov mizogine narave, ki so povzročeni naklepno, zaradi sovraštva do žensk. Femicid tako, so zapisali pri Društvu SOS Telefon, razumemo kot končno dejanje moškega seksizma in pomeni dobesedno uničenje življenja ženske ali dekleta na individualni, neinstitucionalizirani, pa tudi na širši, institucionalizirani ravni.

Kadar je ženska umorjena s strani aktualnega ali bivšega intimnega partnerja (zakonec ali zunajzakonski partner, fant), govorimo o intimnopartnerskem femicidu.

Prav to vrsto femicida bodo poskušali s projektom, ki ga pripravljajo v sodelovanju z režiserko in sociologinjo Marijo Zidar, avtorico mednarodno nagrajenega dokumentarca Odpuščanje, in Jasno Podreka, vodilno slovensko strokovnjakinjo s področja intimnopartnerskega nasilja in femicida, osvetliti pri Društvu SOS telefon za ženske in otroke – žrtve nasilja. Za to pa potrebujejo vašo pomoč.

Profimedia

"Vabimo, da se nam oglasite svojci, otroci, prijateljice, prijatelji, sodelavke, sodelavci ter drugi bližnji žrtev intimnopartnerskega femicida, ki bi želeli deliti svoje izkušnje, doživljanje in pričevanje," so zapisali v objavi na svojem Facebook profilu.

"Vsi tisti, ki ste pripravljeni o svojem doživljanju dogodkov kakorkoli izpovedati, ne glede na to, pred koliko leti ste svojo bližnjo osebo (mamo, sestro, hči, prijateljico, sodelavko...) izgubili zaradi intimnopartnerskega nasilja, ste vabljeni k sodelovanju pri projektu, ki želi ozavestiti in senzibilizirati javnost o razsežnostih in resnosti femicida ter njegovega vpliva na širšo družbo.

Vemo, da femicid praviloma prizadene zelo širok krog bližnjih, ki se velikokrat spopadajo z občutki nemoči znotraj sistema in družbe, ki žrtev ni zadostno zaščitil. Vaša pričevanja, izkušnje in doživljanje so lahko izjemno pomemben vir ozaveščanja javnosti ter opozarjanja, na kaj bi kot družba morali biti pozorni, ko govorimo o intimnopartnerskem nasilju in umorih. Vemo, da so tovrstni umori končna posledica intimnopartnerskega nasilja, ki ga nemalokrat ne jemljemo dovolj resno," dodajajo.

Razumevanje femicida še vedno prepleteno s stereotipi

Pri Društvu SOS Telefon opozarjajo tudi, da je v Sloveniji razumevanje intimnopartnerskega femicida še vedno prepleteno s številnimi stereotipi. Velikokrat se vsa medijska pozornost obrne na povzročitelja, vzroke za dogodek se išče v družinskih konfliktih, kjer naj bi bila tako žrtev kot storilec enako problematična, ali pa v ljubosumju, ki naj bi ga pri povzročitelju sprožilo "neprimerno vedenje" žrtve.

S tem se krivda za umor prerazporedi ali pa celo prenese na žrtev samo, zgodbe žrtev, zgodovina nasilja ter trpljenje njihovih bližnjih pa sta zamolčana in velikokrat spregledana. Posledično je javnost tudi premalo seznanjena s specifikami teh umorov, njihovih širših uničujočih posledicah, vzrokih zanje ter načinih preprečevanja.

To si želijo spremeniti, zato upajo, da bodo izkušnje, izpovedi in pričevanja sorodnikov in prijateljev žrtev pripomogla k razumevanju in ozaveščanju o izjemno pomembni temi.

Z njimi lahko do konca novembra v stik stopite prek e-mail naslova in telefonske številke, javno objavljenih na njihovem profilu na Facebooku. Vsem, ki se bodo vabilu odzvali, bodo v odgovor posredovali vse informacije o nadaljnjem sodelovanju.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol