Uredništvo | 9. 10. 2023, 23:09

Najbolj smrtonosno mamilo na svetu: koliko Slovencev je že zasvojenih z njim?

Profimedia/omrežje x/fotomontaža

V ZDA je na pohodu že dolgo časa, v pripravljenosti pred njim so tudi evropske države. Pa mi?

Fentanil velja za serijskega morilca med mamili, gre za močan sintetičen opioid, ki je kar 50-krat močnejši od heroina in do stokrat močnejši od morfija. Fentanil sicer anesteziologi uporabljajo že desetletja, v zdravstvene namene so ga začeli uporabljati leta 1968.

V ZDA je stvar ušla nadzoru

V zadnjih letih je fentanil čez lužo izpodrinil heroin kot najbolj smrtonosno mamilo in postal vodilni vzrok smrti s predoziranjem v tej državi. Prav fentanil je bil usoden za vnuka Roberta De Nira Lenadra, ki so ga našli mrtvega pred mesecem dni, pa tudi za pevca Princea.

Zaradi zasvojenosti s fentanilom je na ameriških ulicah zadnje čase mogoče videti pretresljive prizore, z njim naj bi bilo zasvojenih na tisoče Američanov, ki ga nabavljajo na črno (dostopen je v prahu, v obliki tablet, raztopine ali kot obliži). Do prevelikih odmerkov pride skoraj nemudoma in tudi odvajanje od njega je veliko bolj dolgotrajno, kot je pri heroinu. 

Kako deluje?

Gre za mamilo, ki zvišuje raven dopamina v možganih ter povzroča stanje neznanske sproščenosti in pomirjenosti. Po drugi strani pa v telesu povzroči uspavanje, ohromelost in depresijo dihanja."Pri nas so fentanil po podatkih NIJZ od leta 2016 do danes zaznali v petih ločenih primerih," je navedel Pop TV. Enkrat v vzorcu umrlega uporabnika drog, enkrat v snoveh, ki jih je policija zasegla v primeru zastrupitve, trikrat pa pri anonimnem testiranju na mamila, smo izvedeli v prispevku na 24 ur. 

Trg drog pa je izredno nepredvidljiv, so opozorili v združenju DrogArt. In četudi pri nas fentanil še ni razširjen, moramo biti pripravljeni na takojšnje ukrepanje, poudarjajo.

Zaradi svojih psihoaktivnih učinkov se fentanil uporablja kot nadomestek heroina in drugih opioidov.

Zaradi svojih psihoaktivnih učinkov se fentanil uporablja kot nadomestek heroina in drugih opioidov.

Profimedia

Na Hrvaškem so medtem nedavno že zabeležili dva smrtna primera predoziranja s fentanilom. Večina s fentanilom povezanih smrti so po navadi nesreče, saj preprodajalci mamil fentanil primešavajo tako kokainu kot tudi zdravilom na recept.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol