12. 2. 2024, 08:04 | Vir: STA

Zdravniška stavka najdaljša v zgodovini države

Bobo

Zdravniška stavka, ki poteka od 15. januarja, je najdaljša stavka v zgodovini države.

Začenja se peti teden stavke Sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides. Stavka, ki traja že 28 dni, je s tem postala najdaljša v zgodovini države. Leta 1996 je stavka trajala 22 dni, leta 2002 16 dni, leta 2016 pa je trajala 27 dni. Zdravniki in zobozdravniki bodo podporo stavki v nekaterih zavodih izrazili na stavkovnih zborih.

V Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana bo stavkovni zbor ob 7.30, na Onkološkem inštitutu Ljubljana in v splošnih bolnišnicah Celje, Ptuj, Novo mesto, Slovenj Gradec, Jesenice, Murska Sobota, Nova Gorica bo ob 8. uri, v izolski bolnišnici 15 minut pozneje. V celjski bolnišnici bo stavkovni zbor ob 10. uri, na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje pa ob 9. uri, so sporočili iz Fidesa.

Žiga Živulovič jr./Bobo

Sindikat Fides je 15. januarja 2024 začel stavko, ki bo trajala do preklica. Zahtevajo ureditev plačnega sistema zdravnikov v posebnem zdravstvenem stebru, določitev karierne poti zdravnika in odpravo plačnih nesorazmerij, vključno z dvigi plač starejšim zdravnikom.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol