J. B. | 29. 11. 2022, 12:37

Filmski svet šokirala vest o prezgodnji smrti junaka kultnega filma: v 54. letu starosti umrl Davor Janjić

YouTube/Sašo Komes/posnetek zaslona

Poslovil se je zvezdnik vrsto let najbolj gledanega slovenskega filma.

V 54. letu starosti je umrl priznani filmski igralec iz Bosne in Hercegovine Davor Janjić. Leta 1969 rojeni igralec iz Tuzle, ki je odraščal v Sarajevu, je začel igrati že pri osmih letih. Med letoma 1991 in 1996 je živel v Londonu, nato se je preselil v Ljubljano, kjer je bil od leta 1967 dalje učitelj filma.

Igral je v številnih znanih jugoslovanskih filmih, v Sloveniji pa največjo slavo požel kot glavni junak uspešnice režiserja Andreja Košaka z naslovom Outsider. Tedaj je ob njem navdušila tudi Nina Ivanič, film si je ogledalo kar 90.954 gledalcev. Outsider je bil vse do leta 2003 najbolj gledan slovenski film, prehitela ga je šele uspešnica Kajmak in marmelada. Outsider je bil tudi slovenski predlog za nominacijo za oskarja za najboljši tujejezični film.

Za vlogo Seada je bil Janjić razglašen za najboljšega igralca na 21. mednarodnem filmskem festivalu v Kairu.

Film Outsider, za katerega je glasbo napisal kultni Saša Lošić iz skupine Plavi orkestar, govori o zahtevnem odraščanju med jugoslovanskimi narodi v časih, ki so bili v političnem pogledu zelo napeti. Glavni junak je sin vojaka JLA iz Bosne in Hercegovine in mame Slovenke. Zaradi očetove službe se družina nenehno seli, v Ljubljani pa glavni junak hitro zaide v vode, ki očetu niso po godu. Film se konča tragično, glavni junak Sead si vzame življenje. Zdaj se je mnogo prezgodaj poslovil tudi Davor Janjić ...

Več sledi!

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord