J. B. | 16. 9. 2022, 08:32

Filmski velikan po smrti Radka Poliča: Ne, ne verjamem, da je umrl!

Beletrina

Legendarni Rade Šerbedžija je s svojimi oboževalci delil izjemno čustven zapis ob smrti slovenske legende.

V četrtek je Slovenijo pretresla novica o smrti filmske legende Radka Poliča. Eden najbolj kultnih slovenskih igralcev je umrl v 81. letu starosti, po njegovi smrti se je na Twitterju javil tudi predsednik vlade Republike Slovenije dr. Robert Golob: "Slovenija je izgubila enega največjih gledaliških in filmskih igralcev, ki je z vrhunsko igro pustil izjemen pečat v slovenski kulturi. Sožalje svojcem in igralskim kolegom. Naj počiva v miru."

Bil je enak bogovom

Globoko užaloščeni pa so tudi številni drugi. Na Facebooku se je z ganljivim zapisom med drugim oglasil legendarni Rade Šerbedžija. "Ne ... Ne verjamem, da je umrl. Pa saj je v preteklosti umiral že štirikrat. Bil je klinično mrtev. Vsakič znova se je vrnil k nam. To je lahko počel le on, saj je bil enak bogovom. Zelo rad je imel življenje, čeprav ga to življenje ni prav nič razvajalo. Vedno se mu je predajal do konca," je zapisal 76-letni filmski velikan.

"Samo eno stvar je ljubil bolj kot življenje. To je umetnost. In to najtežjo, gledališko in filmsko, za tiste, ki se dajejo do konca. In on se je. Naš RAC je bil CAR. Tako v gledališču kot na filmu in v življenju. Vse, kar so drugi, vključno z mano, dosegali z veščinami, je on enostavno bil."

Na Hrvaškem rojeni filmski igralec srbskih korenin je sklenil: "Naš Rac je poznal vse skrivnosti gledališke umetnosti in še malo več. Imel je nekaj posebnega, nekaj, česar se ne da naučiti in kar imajo le redki na svetu – božanski navdih! Ta iskra se je pogosto vžgala v njem in ga naredila posebnega v vsem. Očitno je Bela krajina, kjer se je rodil in odraščal, s svojimi senčnimi brezami vanj vrezala globoke brazde. Pravijo, da tam ajda posebno cveti in okoli polnoči njeni nežni cvetovi dobijo ultravijolično barvo, zato se ljubimci zbirajo po bližnjih bregovih in utapljajo v strastnih ultravijoličnih objemih."

"Morda je Rac zdaj tam z eno od svojih številnih ljubezni. Iz ajde se tudi peče kruh. Moj prijatelj Rac je bil dober kot kruh. Ne, ne verjamem, da je umrl. Nesmrtniki ne umrejo. Enostavno je odšel, ker je imel dovolj. Če je tokrat zares za vedno odšel, po vsej bivši Jugoslaviji razglasite dneve žalovanja, ker je umrl eden od največjih igralcev, ki jih je ta narod kdaj imel ..."

Preprosto čudovito ...