6. 5. 2023, 15:05 | Vir: STA

FOTO: Ljubljano preplavili pohodniki in tekači

Uredništvo

Ste se udeležili dogodka, ki je eden od pomembnih gradnikov identitete slovenske prestolnice?

V Ljubljani je potekal osrednji del tradicionalnega Pohoda ob Žici, tek trojk in 35-kilometrski pohod za spominsko medaljo v dolžini celotne trase, kjer je med drugo svetovno vojno potekala žičnata ograja okrog slovenskega glavnega mesta.

Dogodka se je udeležilo več kot 13 tisoč pohodnikov in skoraj 4 tisoč tekačev. Gre za največjo športno-rekreativno prireditev v Sloveniji, ki vsako leto privabi okoli 30 tisoč udeležencev.

Žiga Živulović j.r./Bobo

Pot ob žici: ohranjanje spomina na zgodovino Ljubljane

Prireditev je od vsega začetka povezana z ohranjanjem spomina na zgodovino Ljubljane in je eden od pomembnih gradnikov identitete mesta. Ministrstvo za kulturo je leta 2016 pohod po Poti ob žici vpisalo v register žive kulturne dediščine.

Žiga Živulović j.r./Bobo

Poleg ohranjanja zgodovinskega spomina vsakoletni pohod, letos je to že 65., ljudi spodbuja, da živijo aktivno in zdravo, da se družijo med seboj in da skrbijo za svoje okolje.

Žiga Živulović j.r./Bobo

Tridnevna prireditev, ki vsako leto privabi več deset tisoč udeležencev, se je začela v četrtek s pohodom otrok iz ljubljanskih vrtcev, smo poročali.

Žiga Živulović j.r./Bobo

V petek so se na pot podali učenci osnovnih šol in dijaki srednjih šol, udeležilo se ga je okrog 15.000 učencev in dijakov. Učenci in dijaki bodo svoj pohod začeli na Viču in končali na Livadi.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord