N. V. | 24. 7. 2022, 13:23

FOTO: Tako se domačini na Krasu zahvaljujejo gasilcem, da rešujejo njihova življenja in domove

Facebook/Ervin Čurlič/fotomontaža

Pripravite robčke! Te fotografije prikazujejo, kako so se domačini na Krasu poskrbeli, da je junakom, ki se borijo proti ognjem, toplo pri srcu. Da ogenj ne bi dosegel hiš prebivalcev tamkajšnjih krajev, ogrožajo svoja življenja. V zahvalo se zbirajo celotne vasi in pozdravljajo naše gasilce.

Preteklo nedeljo so se na goriškem Krasu odprla vrata pekla ... In čeprav je obsežni požar na goriškem Krasu trenutno pod nadzorom, so na določenih mestih linije še aktivne. Z njimi se spopadajo gasilci in 10 zračnih plovil. "Upam, da jih bomo danes kljub grožnji vetra obvladali," je dejal vodja intervencije Simon Vendramin.

Srčna zahvala

Ljudje s Krasa, Mirna, Renč in vseh krajev na ogroženem območju so še kako hvaležni – v prvi vrsti številnim gasilcem. Velika večina gasilcev prihaja iz prostovoljnih gasilskih društev, iz vse Slovenije.

Facebook/Ervin Čurlič

Za domače gasilce iz Prostovoljnega gasilskega društva Kostanjevica na Krasu, ki branijo lastne domove in družine, je vse skupaj še veliko težje, a povsem predani in vztrajni so tudi vsi ostali.

Seveda so zahval deležni tudi pripadniki slovenske vojske in vseh drugih služb v sistemu zaščite in reševanja, ki so v teh dneh aktivni na Krasu.

Cela vas se zbere, da pozdravi gasilce

Kar izjemni in nepozabni so vskodnevni prizori v središču Kostanjevice na Krasu ob menjavah gasilskih in drugih enot, ko je zbrana praktično cela vas.

Facebook/Ervin Čurlič

Vse to, da je gasilcem pot domov ali na požarišče postlana z belimi prti, rjuhami, papirji ... na katerih piše: 'hvala, ker ste', 'hvala iz srca', 'gasilci, hvala'. Besede, ob katerih marsikateri gasilec zajoka, ko jih zagleda.

Facebook/Ervin Čurlič

Na fotografijah lahko vidimo, da ljude ploskajo, ponujajo ohlajeno pijačo, sadje .... Gasilci pa so od domačinov poleg mrzle pijače deležni tudi nasmeha v zahvalo in spodbudo.

Facebook/Ervin Čurlič

Spremljamo ganljive prizori na katere pa smo lahko vsi le ponosni. Zagotovo je gasilcem, ob takšni podpori ljudi vsaj malce lažje.

Facebook/Ervin Čurlič

Občutki gasilcev

Poročali smo, kako se je gasilka Živa Čarman s Prostovoljnega gasilskega društva Štepanjsko naselje in njena ekipa počutila ob takšnem odzivu ljudi: "Slišalo se je besede: 'kakšno moč so mi dali ti plakati in ploskanje ljudi, ki so stali ob cesti, da bi šel kar nazaj' in 'zgaran sem, a imam moč, da bi šel nazaj'."

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.