14. 4. 2022, 17:51 | Vir: STA

Sodobno opremljen in neverjetno zmogljiv: TO je novi helikopter slovenske policije

Bobo

Zaposleni v letalski enoti so novo pridobitev celo poimenovali. Kakšno ime nosi?

Letalska policijska enota je na Brniku slavnostno prejela v uporabo nov helikopter AgustaWestland AW169.

Skoraj 14 milijonov evrov vreden helikopter, ki je tudi sodobno opremljen, prispeva k modernizaciji in poenotenju flote. V prihodnjih letih pa se policiji obetata še dva nova helikopterja, za katera je pravkar v teku javno naročilo.

Poenotenje flote helikopterjev

"V 55. letu delovanja Letalske policijske enote danes dosegamo enega izmed naših glavnih ciljev, to je poenotenje in modernizacija flote helikopterjev," je poudaril vodja Letalske policijske enote Dejan Kink.

Kot je pojasnil, sta bila nazadnje dva enaka helikopterja nabavljena leta 1985, vsak naslednji nabavljen helikopter pa je bil drugačen.

"Po 37 letih so odločevalci prisluhnili ekonomskim, tehničnim, operativnim in varnostnim razlogom, ki so govorili v prid enakemu tipu helikopterjev," je izpostavil Kink.

Bobo

"Zelo pomembno, da imamo dva enaka helikopterja"

Novi transportni helikopter je namreč enak helikopterju, ki ga je policija dobila v začetku leta 2020. Ker je novejši, je sicer zmogljivejši, zato bodo v okviru pogodbe o njegovem nakupu, ki je bila vredna 15 milijonov evrov, posodobili tudi prvega.

Kot je pojasnil Kink, je za njih zelo pomembno, da imajo dva enaka helikopterja, ki imata zamenljive rezervne dele, kar pomeni manj stroškov.

Hkrati pa to pomeni tudi enotno licenco pilotov, manj usposabljanja in večjo varnost. Dva enaka helikopterja pomenita tudi več kot 90-odstotno razpoložljivost, saj je mogoče servise ustrezno razporediti, tako je lahko eden izmed njiju vedno na voljo.

Zlasti v letu 2019 so v policiji imeli veliko težav z operativnostjo helikopterjev, saj jih je bilo več hkrati na servisu. Zaradi razmer na trgu so se servisi podaljšali in nekateri helikopterji so bili skoraj leto dni prizemljeni, je spomnil Kink.

Helikopter Julka

Novi helikopter, ki so ga zaposleni v letalski enoti poimenovali Julka, ima v potniški kabini deset sedežev. Lebdi lahko na višini do 4500 metrov, njegova maksimalna hitrost je 300 kilometrov na uro, maksimalen doseg je 800 kilometrov, s polnim rezervoarjem goriva lahko leti do štiri ure, Triglav pa doseže pet minut hitreje kot Agusta Bell 412, ki jo nadomešča, torej v deset do 11 minutah.

Bobo

Kot je povedal Kink, so ob nabavi prvega takšnega helikopterja zaznali nekaj kritik zmogljivosti in primernosti tega tipa helikopterjev.

"Do danes pa se je helikopter izkazal, da je za tovrstno delo najzmogljivejši v svojem razredu. To se kaže tudi v vse večjih naročilih sosednjih držav in drugod po svetu," je pojasnil.

Primeren za reševanje iz gora

Helikopter je opremljen za izvedbo vseh vrst policijskih nalog razen snemanja in nadziranja prometa, saj nima nameščene kamere. Zaradi svoje zmogljivosti pa je posebej primeren za reševanje iz gora.

"To plovilo bo, kot mnoga plovila policije, služil pretežno državljanom. Reševal bo v gorah, reševal bo v prometnih nesrečah. Glede na naročeno in dobavljeno opremo bo imel pomembno vlogo tudi v nujni medicinski pomoči," je izpostavil minister za notranje zadeve Aleš Hojs, ki je velik zagovornik tega, da gorsko reševanje in nujno medicinsko pomoč še naprej izvajata vojska in policija.

Bobo

Kot je ocenil, slovenska policija še nikoli v zgodovini ni bila tako dobro opremljena. Hkrati je napovedal tudi nove investicije.

Pravkar je namreč v teku javni razpis za še dva nova helikopterja, s katerima bi v letih 2023 in 2024 posodobili ter poenotili še patruljno-izvidniško floto.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ