23. 6. 2023, 15:24 | Vir: STA

FOTO: Po državi klesti toča v velikosti jajca

Toča v Ljubljani (Rudnik).

Facebook/Neurje.si/Gregor Grom

Ponekod po državi se je že razvila zelo močna, supercelična nevihta.

Napovedi meteorologov so se uresničile, ponekod po državi se že pojavljajo nevihte, tudi s točo. Močan dež in toča na nekaterih cestah ovirata tudi promet. Ob tem veljajo splošna navodila, naj vozniki ne ustavljajo v predorih in pod podvozi.

Agencija Republike Slovenije za okolje je namreč opozorila, da bo danes velika toplotna obremenitev predvsem na jugovzhodu države. Slovenijo bo popoldne in zvečer prešla hladna fronta, ob tem pa bodo možna krajevna neurja.

Ta se ponekod torej že pojavljajo, med drugim je dež s točo v velikosti lešnika pospremil voznike na dolenjski avtocesti med Ljubljano in Grosupljem.

Radarska slika padavin: nevihta se premika na drug konec države

Sedaj se situacija nevihta s točo na severni in severovzhodni del države, istočasno se bo tudi v osrednjem delu nevihta še kar naprej krepila, vse dokler jo ne ujame linija s severa. Nato se bo proženje nadaljevalo tudi proti vzhodu na Hrvaško stran, poročajo na Facebooku Neurje.si.

Poplave

O zalitih kleteh poročajo s Koroške, trenutno so večji nalivi ponekod v notranjosti države in na Štajerskem. Po poročanju centra za obveščanje so gasilci posredovali v Otiškem vrhu v občini Dravograd in na Prevaljah, kjer je poplavljalo kleti. Ravenski poklicni gasilci so izčrpali vodo iz jaška industrijskega objekta, narasli potok pa ogroža stanovanjsko hišo v Tolstem vrhu. Na območju od Tolstega vrha proti Zelenbregu so poleg gasilcev na terenu tudi delavci ravenskega komunalnega podjetja.

Trboveljski gasilci posredujejo v Gabrskem, kjer je toča, velika kot jajce, poškodovala streho stanovanjske hiše. Toča, tudi debelejša, je padala še na več drugih območjih po državi, med drugim v okolici Ljubljane in Maribora.