11. 4. 2022, 15:03

Projekt Emonika: Dobro si jo oglejte, takšna bo nova podoba glavne železniške postaje v Ljubljani

Mestna občina Ljubljana

Projekt obsega novo avtobusno postajo s parkirno hišo, komercialni del ter nadgradnjo železniške postaje.

Predsednik uprave OTP-banke Sándor Csány, župan Ljubljane Zoran Janković, direktor Slovenskih železnic Dušan Mes ter infrastrukturni minister Jernej Vrtovec so na ljubljanskem gradu predstavili vizualno podobo Potniškega centra Ljubljana.

Mestna občina Ljubljana

Vrtovec je napovedal, da se bo izgradnja začela v naslednjih tednih, projekt pa bo v celoti zaključen do leta 2025. Na območju železniške in avtobusne postaje v Ljubljani ne bo zrasel le nov potniški center, temveč tudi novi poslovni prostori, nakupovalno središče, stanovanja in hotel. "Naš glavni cilj je pomembno prispevati k dobremu počutju ljudi, ki živijo, delajo, nakupujejo in se sproščajo v Emoniki, hkrati pa poskrbeti, da bo projekt okoljsko odgovoren in trajnosten," je dejal predsednik uprave OTP banke Csány. Slikovno gradivo je Ministrstvo za infrastrukturo objavilo na Twitterju.

Velik del gradnje namenjen pisarnam in parkiranju

Mestna občina Ljubljana

Na severnem delu Emonike bo več kot 19.500 kvadratnih metrov pisarniških prostorov z več kot 790 parkirnimi mesti. Poslovne kapacitete projekta dopolnjuje tudi stolpnica na južnem delu, ki bo z 20 nadstropji najvišja stavba v Ljubljani. V njej bo več kot 10.000 kvadratnih metrov pisarniških prostorov. Na južnem delu projekta, ob Trgu Osvobodilne fronte, bo novo nakupovalno središče, kjer bo na voljo 24.500 kvadratnih metrov površin in več kot 80 trgovin.

Mestna občina Ljubljana

Za obiskovalce bo na voljo 900 parkirnih mest. Ob nakupovalnem središču bo tudi hotel s 153 sobami in vrtom visoko nad mestom. Gostom in obiskovalcem bodo na voljo hotelska restavracija, saloni, konferenčni prostori, klub in sobe z zasebnimi terasami. Ob Vilharjevi cesti pa bo na voljo več kot 205 stanovanj ter 'penthouse' stanovanj s strešnimi vrtovi.

Mestna občina Ljubljana

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord