A. B. | 29. 10. 2022, 12:57

FOTO: Poseg v zasebnost poslanke DZ ujet na varnostni kameri

BOBO/Facebook/Inštitut 8.marec/fotomontaža

Poslanska skupina Levice je z zahtevo po preverjanju varnostnih kamer v dvorani Državnega zbora odkrila, da se je zgodil oster poseg v zasebnost poslanke Nataše Sukič. 

Poslanska skupina Levica je predsednico Državnega zbora (DZ) Urško Klakočar Zupančič prosila za vpogled v nadzorne kamere, zaradi suma posega v zasebnost poslanke Nataše Sukič. O tem so seznanili tudi Uršulo Zore Tavčar, generalno sekretarko DZ. 

Kamere so pokazale, da sta poslanca SDS Andrej Hoivik in Franc Breznik posegla v zasebnost Sukičeve s tem, ko sta med deset minutnim odmorom zasedanja v času njene odsotnosti, "fotografirala zaslon njenega računalnika," je o tem dejala sama. Na dejanje so jo opozorili poslanke in poslanci drugih poslanskih skupin. 

Sukičeva pretresena 

Poslanka Levice je nad njunim dejanjem šokirana, "baje sta celo odprla ekran mojega računalnika in fotografirala, kaj in zakaj, ne vem," je dejala. V dopisu, ki ga je poslanska skupina naslovila na DZ so zapislai, da gre za nedopustno dejanje, ki posega v poslankino zasebnost: "Vodja poslanske skupine Svoboda je poslanca Hoivika opozoril na nedopustno dejanje, po katerem sta se poslanca vrnila v svojo poslansko klop," so zapisali.

"Sem šokirana, zgrožena in očitno v stranki SDS nimajo mej, tako kot jih nimajo pri komentarjih glede napada na Niko Kovač, tako jih očitno nimajo niti več v državnem zboru," je dejala Sukič in dodala, da gre za njen osebni prostor, zato dejanje smatra kot oster poseg. 

Sukičeva ocenjuje, da je tovrstno obnašanje nespoštljivo, nezaslišano in nedopustno. Še preden so fotografije tudi zaokrožile v javnosti pa so v Levici dejali, da bodo zaradi dogodka poslanca podali tudi prijavo na pristojno policijo. 

Kako se zagovarjata poslanca? 

Poslanec Hoivik je sprva dejal, da se bodo o dejanju pogovorili znotraj poslanske skupine in pripomnil, da je "posnel le dokazno gradivo". Pojasnil je tudi, kaj je fotografiral: "Po dveh letih se še vedno pozna, ko je Levica, takrat KUL opozicija, s svinčnikom uničevala javno lastnino, to sem šel slikat," je dejal in pokazal fotografijo poslanske mize, poročajo na Dnevniku.

Na vprašanje, ali je odpiral računalnik Sukičeve, pa je dejal: "Absolutno ne, lahko gremo gledat posnetke, niti dotaknil se nisem, samo slikal sem javno površino v DZ."

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.