J. Z. | 13. 7. 2022, 16:02 | Vir: STA

FOTO in VIDEO: Slovenski satelit TAKO poletel v vesolje

Evropska vesoljska agencija/fotomontaža

Slovenija je dobila majhen, a večen spomenik v vesolju. Dve leti po izstrelitvi prvih dveh slovenskih satelitov je poletel v nebo tretji. Tudi tokrat pa ni šlo brez zapletov. 

Satelit Trisat-R, ki so ga so razvili na Univerzi v Mariboru, so z novo evropsko nosilno raketo Vega-C poslali v vesolje z izstrelišča v Francoski Gvajani. Izstrelitev so morali zaradi tehničnih težav nekajkrat prestavitit. 

Majhen, a večen spomenik v vesolju

"Po prvi uspešni izstrelitvi satelita Trisat, ki smo ji bili priča v letu 2020, si tokrat ta izjemni korak človeštva Slovenci delimo zgolj z dvema vodilnima evropskima vesoljskima narodoma, in sicer s Francozi in Italijani. S tem dejanjem bomo Slovenci dobili sicer majhen, pa vendar večen spomenik v vesolju," so sporočili z Univerze v Mariboru.

Posnetek zaslona/Evropska vesoljska agencija

Namen misije: meritev sevanja v Zemljini orbiti

Glavna misija satelita v vesolju je opravljanje meritev ionizirajočega sevanja v srednji Zemljini orbiti z namenom modeliranja okolja magnetosfere in boljšega razumevanja vesoljskega vremena.

Univerza v Mariboru

Satelit Trisat-R je v celoti zasnovan, načrtovan in izdelan v Sloveniji. S svojo težo 4965 gramov in velikostjo 30 krat 10 krat 10 centimetrov sodi v razred nanosatelitov standardne velikosti treh enot. 

Izstrelitev spremljali tudi v Mariboru

Bobo

Izstrelitev satelita so z zanimanjem, a tudi nekaj nervoze, spremljali tudi v Maribrou. "Novi satelit, ki smo ga uspeli sestaviti v manj kot šestih mesecih, je v mnogih pogledih prvi na svetovni ravni," je povedal vodja projekta Iztok Kramberger z mariborske fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko (Feri).

"Kot prvi nanosateliti gremo v izjemno zahtevno okolje. Gre za pionirsko misijo, na katero stopamo skupaj Slovenci, Francozi in Italijani, pri čemer je naš satelit tokrat eden najzanimivejših, saj nosi celo kopico inovacij," je dodal.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol