J. Z. | 2. 10. 2022, 12:41 | Vir: STA

FOTO: To niso prizori iz vojnega območja, tako izgleda telovadnica kranjske osnovne šole

Kranjski osnovnošolci bodo še nekaj časa brez telovadnice, ki je v zelo slabem stanju.

Facebook/Osnovna šola Franceta Prešerna Kranj/fotomontaža
Razdejanje v telovadnici osnovne šole, ki ga je povzročilo udrtje strehe.
Razdejanje v telovadnici osnovne šole, ki ga je povzročilo udrtje strehe.
Strop, ki se je udrl pod težo vode in je že dalj časa puščal.
Strop, ki se je udrl pod težo vode in je že dalj časa puščal.

Samo sreči se lahko zahvalijo, da se stvari niso končale tragično. Odprava škode bo dolgotrajna, kdaj se bodo učenci lahko vrnili, pa še ni znano. 

Po večdnevnem deževju se je v soboto dopoldne v telovadnici Osnovne šole Franceta Prešerna Kranj udrl strop. Streha telovadnice je že nekaj časa puščala, zato športno vzgojo za učence od takrat izvajajo v kranjski vojašnici.

"Dokončno se je podrl strop v telovadnici. K sreči smo med počitnicami pravočasno ugotovili, da nekaj ni v redu in imamo od ponedeljka telovadbo v vojašnici, do sedaj pa na hodniku ali zunaj," so pojasnili na osnovni šoli, kjer so lahko srečni, da se to ni zgodilo, ko so bili šolarji pri urah športne vzgoje.  


Streha se je podrla v soboto, nekaj po 9. uri dopoldne. Posredovali so kranjski gasilci, ki so se povzpeli na streho telovadnice in jo pregledali. O dogodku so bili obveščeni v lokalni civilni zaščiti, na policiji in v Mestni občini Kranj. Tam so na družbenem omrežju Facebook zapisali, da bo zaradi vdora potrebna dodatna sanacija. "Naredili bomo vse, kar je v naši moči, da bodo otroci čim prej nemoteno telovadili v varnem okolju," so se zavezali.

Kranjski župan Matjaž Rakovec upa, da se bo sanacija začela čim prej. Športno vzgojo za učence zdaj izvajajo v kranjski vojašnici.

Kot so spomnili, so mestni svetniki na zadnji seji ta teden v načrt razvojnih programov na novo uvrstili tudi dela na tej telovadnici - v načrtu je obnova strehe, pa tudi izvedba prezračevanja glede na razpoložljiva sredstva. Okvirna vrednost investicije je 1,18 milijona evrov (z vključenim DDV). Investicija bo izvedena v več fazah, in sicer v okviru proračunov v letih 2022 in 2023.

 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.