R.S. | 18. 7. 2022, 18:46

FOTO: To so nove informacije o požaru na Krasu

Jasmina Putnik

Z ognjenimi zublji se na terenu že dva dni bori 425 gasilcev iz petih gasilskih regij, Slovenija pa je zaradi izrednih razmer in nedostopnosti terena aktivirala državni načrt za večje požare v naravnem okolju. 

Letošnje poletje bo ostalo zapisano kot sezona ekstremov. Poleg obilice sončnih dni nam je v preteklih tednih postreglo tudi z nadpovprečnimi temperaturnimi odkloni in odsotnostjo padavin, kar v naravi in v kmetijstvu povzroča ekstremno sušo in dodatno izpostavljenost požarom. 

Jasmina Putnik

V danih razmerah je bila razglašena velika požarna ogroženost. 

Požar na Krasu

15. julija je na območju občine Miren-Kostanjevica prvič zagorelo ob regionalni cesti Miren – Opatje Selo.

Jasmina Putnik

Požar so lokalne gasilske enote uspele še isti dan obvladati, a je do vnovičnega požara veliko večjih razsežnosti prišlo le nekaj dni kasneje.

Boris Nanut

17. julija so v dopoldanskem času območje Renškega vrha in Fajtega hriba zajeli novi plameni. 

Jasmina Putnik

Požar se je zaradi presušene vegetacije in močne burje širil v smer JZ proti Cerju in italijanski meji.

Pogorišče je skoraj štirikrat večje od ostankov požara, ki je leta 2019 besnel v okolici Pomnika miru na Cerju.

Z ognjenimi zublji se na terenu že dva dni bori 425 gasilcev iz petih gasilskih regij: severna Primorska, južna Primorska, regije Ljubljana 1, Gorenjske, Notranjske, na terenu so se jim pridružile tudi enote iz regije Ljubljana 2 in 3. 

Pomagali tudi Hrvati

Simon Vendram, ki skupaj z regijskimi poveljniki gasilskih enot vodi reševanje, je povedal, da je Slovenija zaradi izrednih razmer in nedostopnosti terena aktivirala državni načrt za večje požare v naravnem okolju, v katerega je bilo potrebno vključiti tudi zračne sile.

Za vzdrževanje mokrega varovalnega pasu trenutno skrbita dva helikopterja slovenske vojske in dva helikopterja italijanske civilne zaščite Furlanije Julijske krajine s košarami kapacitete 700 litrov. Vodo zajemajo iz namenskih zajetij iz vodovodnih omrežji Kras, Šebelje in Miren. 

Jasmina Putnik

Klicu na pomoč, ki ga je država naslovila tudi na Evropsko unijo, so se prvi odzvali Hrvati in k nam že v nedeljo popoldan usmerili letalo za gašenje požarov Canadair.  

Specialno letalo s kapaciteto 6.000 litrov, morsko vodo zajema v sosednjem Tržaškem zalivu. V najtežjih trenutkih je odigral odločilno vlogo pri zaustavitvi požara, ki se je do večera nevarno približal naseljema Kostanjevica ter Lokvica (Segeti).

Požar se je v pretežnem delu razširil na območje ostalin 1. svetovne vojne, še vedno polno neeksplodiranih ubojnih sredstev, kar je delo gasilcev dodatno otežilo. V ta namen je bila aktivirana tudi Državna enota za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi Severnoprimorske regije.

Zaradi izjemne suše, visokih temperatur in prisotnosti močnega vetra bo potrebna še nekajdnevna prisotnost gasilskih in ostalih enot na terenu. Za oskrbo predanega reševalnega osebja skrbi Civilna zaščita občine Miren – Kostanjevica ob pomoči domačinov. 

Zahvaljujemo se Ekipi Turizma Miren - Kostanjevica za poslane fotografije. 

Jasmina Putnik


 

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord