R. K. | 19. 9. 2022, 12:38

FOTO: Poglejte v notranjost bara Fajon, ki je posvečen komu drugemu kot Tanji Fajon

Profimedia/Facebook/Miha Turk/fotomontaža

Lokal krasijo številni portreti in fotografije slovenske političarke. S čim je tako navdušila Albance, da jo častijo kot ikono?

V albanski prestolnici stoji Bar Fajon, gostinski lokal, posvečen Tanji Fajon. Stene lokala krasijo njeni portreti - fotografije in celo naslikana umetniška dela. Govorice o obstoju takšnega lokala so v slovenskih medijih krožile že dolgo, zdaj pa so se na spletu prvič pojavili fotografski dokazi.

Na Facebooku je zaokrožila nenavadna objava, v kateri je uporabnik Miha Turk delil vtise s svojega obiska Tirane. Tam je obiskal tudi famozni lokal Fajon, o katerem se je marsikdo dolgo spraševal, ali tudi v resnici obstaja. "Večkrat sem bral o tem, ampak vedno se je zdelo, da gre bolj za nek mit," je zapisal in presenečen ugotovil, da je lokal še kako resničen

Razprave v EP spremljali kot nogometno tekmo

Razlog, da so slovenski političarki v Albaniji posvetili gostinski lokal, naj bi bilo njeno prizadevanje za ukinitev viz državljanom BiH in Albanije leta 2010. Ko je bila poslanka Evropskega parlamenta, naj bi "takrat bila na Balkanu cela Fajonmanija, na nogometnih tekmah med BiH in Albanijo naj bi bojda cel stadion vzklikal 'Fajon, Fajon'".

Že takrat naj bi nek domačin napovedal, da bo slovenski političarki posvetil bar, v katerem so v tistem času množično spremljali razpravo v Evropskem parlamentu. Bilo je, kot bi gledali nogometno tekmo. Turku se je zdelo, da gre le za zgodbico, ki je ostala le kot ideja. Nikoli namreč ni zasledil nobenih fotografij, ki bi obstoj gostinskega lokala Fajon zagotovo potrdile. 

Tanja Fajon kot mati Tereza

Med obiskom albanske prestolnice je v Google za šalo vpisal Bar Fajon in našel koordinate. Po uri in pol iskanja "po ne najbolj uglednem koncu mesta" se je tudi v resnici znašel pred vrati lokala.

"Notri je kup fotografij in celo slik Tanje Fajon, slike so sicer narejene v podobnem naivnem slogu, kot so slike matere Tereze, ki so pogosta dekoracija javnih prostorov v tem delu Balkana," je opisal notranjost Bara Fajon v objavi na Facebooku, svoje besede pa podprl še s fotografskimi dokazi

Se mu je pa zdelo čudno, da so po stenah lokala poleg ikonografije Tanje Fajon razporejene tudi "velike tapete Budimpešte", ki je prestolnica Madžarske. Zaradi tega se sprašuje, ali Albanci v Baru Fajon sploh točno vedo, kje leži Slovenija.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.