A. B. | 19. 8. 2022, 07:58

FOTO: V Ljubljani zaradi močnih neurij priča TORNADU?

Bobo/Neurje.si/Jan Štricelj/fotomontaža

Prestolnica je bila včeraj deležna neusmiljenih neurij. Zaradi teh je na žensko padlo drevo, v motorista je priletel reklamni pano, prišlo je tudi do požara. 

V Ljubljani je pestro nevihtno dogajanje povzročilo nemalo težav. Močan veter, ki se je v sunkih pomikal nad prestolnico, je odkrival strehe, podiral drevesa in ogrozil tudi življenja. V parku Tivoli je na žensko padlo drevo in jo lažje poškodovalo.

Nekateri pa so s pogledom v nebo zasledili tudi vrtinec, ki je spominjal na tornado. Bi to zares lahko bil ta pojav?

Prvi letošnji "evidentiran" tornado?

Na Facebookovem profilu Neurje.si lahko zasledimo fotografije bralca, ki je na nebu zasledil vrtinčasti oblak. Pojasnili so, da za zdaj pojava še ne morejo uradno potrditi, a pojasnjujejo, da fotografija, ki je bila posneta v prestolnici, verjetno prikazuje tornado. 

"Na obeh fotografijah je jasno viden lijakast oblak," so zapisali in k temu dodali pojasnilo: "Glede na razsežnosti škode z druge fotografije (izruvana drevesa, odkrite strehe, vetrolom itd.) lahko zaenkrat le sklepamo, da je nastal prvi letošnji 'evidentiran' tornado!" 

Čeprav naj bi po njihovih podatkih šlo za kratkotrajno vrtinčenje, je bil razvoj tornada omogočen prav zaradi izrazitih vetrnih pogojev. 

Katastrofalne posledice neurij

Neurje, ki je zajelo dele Slovenije, je predvsem v Kranju in Ljubljani povzročilo veliko materialne škode. V Kranju so močni sunki vetra odnesli streho, ki je ob padcu poškodovala tudi avtomobile. A to ni bila edina streha, ki jo je odpihnilo. Ranjenih na srečo ni bilo. 

Veter je sicer na vozišča odnašal prometno signalizacijo in vejevje, poškodoval je tudi oglasne panoje. 

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ