L. PA. | 15. 5. 2024, 10:17

Slovenski nepremičninski investitor "Nagovarjamo višji srednji sloj ljudi, bivanje v centru Ljubljane ni človekova pravica"

Žiga Živulovič jr./Bobo

"Naš povprečni kupec je družina z dvema zaposlenima, ki imata nadpovprečno plačo in sta kreditno sposobna," pravi investitor.

Pred kratkim smo poročali, da na ljubljanskem Rudniku nastaja nova nepremičninska soseska Jurčkovo naselje s 170 stanovanji, za katero stoji nepremičninska družba Prva hiša. Projekt je vreden približno 70 milijonov evrov, cene stanovanj pa se bodo gibale med 4.000 in 5.500 evri na kvadratni meter.

Direktor družbe Prva hiša je Frano Toš, ki se z nepremičninami ukvarja že približno tri desetletja, iz nedavnega intervjuja, ki ga je dal za Siol, pa je razvidno, da v tem, da njegovo podjetje gradi skoraj izključno nadstandardna stanovanja, ne vidi težave.

"Nagovarjamo višji srednji sloj ljudi. Naš povprečni kupec je družina z dvema zaposlenima, ki imata nadpovprečno plačo in sta kreditno sposobna. Družina že ima v lasti manjše stanovanje, ki ga proda za recimo 200 tisoč evrov. Nekaj deset tisoč evrov imajo prihrankov, preostanek do vrednosti novega stanovanja pa financirajo s kreditom," je povedal.

Morda vas zanima tudi:

Središče Ljubljane ni za vsakega

Toš je dejal še, da seveda razume, da si ne more vsakdo privoščiti novogradnje v Ljubljani, vendar to ne pomeni, da stanovanja za zahtevnejše kupce niso dobrodošla.

Gradnja stanovanj za mlajše in subvencionirana stanovanja bi morala biti v domeni države, vendar pa po njegovih besedah skrb države za zagotavljanje primerne količine stanovanj ne pomeni neposredno, da je posameznik s tem v celoti razbremenjen svoje odgovornosti za zagotavljanje strehe nad glavo.

"Tudi bivanje v središču Ljubljane ni človekova pravica, že 30 kilometrov iz Ljubljane so stanovanja vsaj 40 odstotkov cenejša kot v prestolnici," je bil neposreden Toš. "Vem, prometna povezljivost je zelo problematična. In če bi nam to uspelo rešiti, bi hitro rešili tudi stanovanjsko problematiko."

Sprememb pri cenah ne gre pričakovati

Toš sprememb pri cenah nepremičnin v Ljubljani na kratek rok ne pričakuje, nič kaj optimističen pa ni niti pri dolgoročnih napovedih. 

"Ljubljana je zagotovo podhranjena z vidika novogradenj in vsako leto bo potreba po stanovanjih večja. Da bi cene ostale na približno enakih ravneh, bi morali vsako leto zgraditi med tisoč in 1.500 stanovanji. Vsako leto pa se zgradi veliko manj stanovanj," je še pojasnil za Siol.