18. 5. 2022, 12:27 | Vir: STA

Inšpektorji nad zelenjavarje in sadjarje ob cestah

BOBO

Zagotovo ste se že kdaj spotoma ustavili po kilogram češenj, mandarin ali liter olja, ali so zdaj domači sezonski hrani šteti dnevi?

Zaradi stalne problematike pri izpolnjevanju zahtev različne zakonodaje inšpekcijske službe tudi letos že opravljajo nadzore nad prodajo sadja in zelenjave na stojnicah. Poseben poudarek je namenjen prodajalcem na stojnicah ob cestah, so sporočili iz Uprave RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin in Finančne uprave RS. Sodelujejo še inšpektorji Tržnega inšpektorata RS, inšpektorata za infrastrukturo ter urada za meroslovje.

Na kaj bodo najbolj pozorni?

Nadzori finančnih inšpektorjev so usmerjeni v preverjanje izpolnjevanja zakonodaje s področja dela in zaposlovanja na črno ter davčnega potrjevanja računov. Inšpektorji uprave za varno hrano pa preverjajo higieno živil, sledljivost, kakovost in označevanje.

Inšpektorji urada za meroslovje so odgovorni za nadzor nad izpolnjevanjem meroslovnih zahtev za neavtomatske tehtnice, tržni inšpektorji preverjajo soglasja za prodajo, označitev stojnic, zagotavljanje podatkov o stanju blaga ter označitev cen, inšpektorji za infrastrukturo pa izpolnjevanje zakonodaje s področja cest.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord