R. K. | 30. 5. 2023, 10:01

Kupujete sadje ob cestah? Številne kršitve in celo prepoved opravljanja dejavnosti

Bor Slana/Bobo

Eden od kršiteljev je pred finančno upravo 'zamolčal' na stotine računov.

Inšpekcijske službe so pretekli konec tedna izvedle nadzore na 21 lokacijah na obcestnih stojnicah s sadjem in ugotovile več kršitev. Dvema pravnima osebama so izrekli prepoved opravljanja dejavnosti. Eden od kršiteljev več kot 700 računov ni davčno potrdil, so sporočili s Finančne uprave Republike Slovenije (Furs).

Lani izrekli za več kot četrt milijona evrov glob

Furs je v lanskem letu opravil več kot 250 nadzorov na stojnicah pri 113 različnih pravnih osebah. Kršitve, ki se nanašajo na neizdajanje računov, nepotrjevanje računov v davčnih blagajnah, nepravilno vsebino računov, zaposlovanje na črno in nepravilnosti, povezane z DDV-jem, so ugotovili v kar 31 odstotkih opravljenih nadzorov. Vodili so 65 prekrškovnih postopkov, v katerih so izrekli globe v višini 235.750 evrov.

Letos so aktivnosti na tem področju začeli intenzivneje izvajati aprila z začetkom sezone prodaje sadja. V tem času so opravili že več kot 60 nadzorov, pri 20 zavezancih za davek. Največ nadzorov so opravili na Primorskem. Pretekli konec tedna, od 26. do 28. maja, so nadzor poostrili na območju občin Pivka, Ankaran, Koper, Izola in Piran.

Nadzor bo poostren tudi v prihodnje

Zaradi ugotovitev med nadzorom so dvema pravnima osebama izrekli ukrep prepovedi opravljanja dejavnosti. Ugotovili so tudi prekrške zaradi drugih kršitev davčnih predpisov. Pri enem od zavezancev za davek je Furs ugotovil, da davčnemu organu v informacijski sistem davčnih blagajn ni posredoval podatkov o kar 767 izdanih računih.

Kot so sporočili, bodo s poostrenimi nadzori nadaljevali tudi v prihodnje. Pri tem v okviru medresorske delovne skupine sodelujejo tudi z drugimi inšpekcijskimi službami, so sporočili.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol