22. 7. 2022, 20:29 | Vir: STA

Gasilci imajo vse več znakov utrujenosti, ogenj pa ne pojenja

Facebook/Gasilska enota Ribnica

Prostovoljci so pokazali precej olajšanja, ko se je pojavil hrvaški kanader, ki neprestano zajema vodo v morju in jo spušča tam, kjer jo najbolj potrebujejo. Po drugi strani spoznavajo, da bodo morali delo nadaljevati najmanj še vsaj kakšen dan.

Razmere na goriškem Krasu se ne umirjajo. Okrog Kostanjevice na Krasu je vse več dima, predvsem na severu. Pri gasilcih je videti vse več znakov utrujenosti. Najhuje je na gričevju nad spodnjo Vipavsko dolino, v okolici Trstelja. Na drugi strani so Renče z zaselki, iz katerih so morali ljudje oditi ali pa so v pripravljenosti na evakuacijo.

Vsako uro se pokaže nekaj novih točk, od koder se temno pokadi, včasih je na začetku videti tudi plamen.

Pri gasilcih, ki prihajajo in odhajajo iz štaba civilne zaščite v Kostanjevici na Krasu, je videti vse več znakov utrujenosti. Zato so tudi navodila poveljnikov včasih bolj glasna.

Prostovoljci so pokazali precej olajšanja, ko se je pojavil hrvaški kanader, ki neprestano zajema vodo v morju in jo spušča tam, kjer jo najbolj potrebujejo. Po drugi strani spoznavajo, da bodo morali delo nadaljevati najmanj še kakšen dan.

"Videti je, kot če bi prišel na Mars"

Težko je karkoli napovedovati, ampak "jasno je, da bo ta boj trajal še kar nekaj dni", je povedal tudi Ervin Čurlič iz civilne zaščite. Kot pravi, bo do obilnejšega dežja ogenj težko popolnoma pogasiti, upa pa, da ga bo gasilcem uspelo omejiti oziroma predvsem zavarovati ljudi in imetje.

Podatkov o tem, koliko gasilcev bo ponoči na delu, na civilni zaščiti še nimajo. "Ampak vsak večer jih je bilo vsaj 500 in verjamem, da jih bo tudi danes toliko," je ocenil Čurlič. Poudaril je, da gasilci prihajajo in odhajajo ter da je delo zaradi vročine in neeksplodiranega streliva iz prve svetovne vojne izjemno stresno.

O pričakovanih vremenskih razmerah je povedal: "Navajeni smo, da se ob enajstih vsak dan veter okrepi. Ne gre za kakšen orkanski veter, kot ga poznamo v Ajdovščini, ampak je ravno dovolj močen, da vsa ta žarišča na različnih krajih razpihne."

Sicer pa "gori tam, kjer je kaj ostalo. Ne nekaterih krajih je pogorelo vse. Videti je, kot če bi prišel na Mars," je še opisal Čurlič.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.