R.S. | 17. 8. 2022, 16:04

Požarom ni videti konca: zagorelo je v okolici Debnega vrha v Ljubljani

Gasilska brigada Ljubljana
Požarom ni videti konca: zagorelo je v okolici Debnega vrha v Ljubljani (foto: Gasilska brigada Ljubljana)

Požar se je zgodil na težko dostopnem terenu, težave pa gasilcem povzroča tudi močan veter. 

10 minut pred 13. uro se je razplamtel gozdni požar v okolici Debnega vrha. Poleg Gasilske brigade Ljubljana je bilo na mesto dogodka aktiviranih še 10 prostovoljnih gasilskih enot. Prav tako so za pomoč pri gašenju zaprosili helikopter SV.

Gre za zelo težko dostopen teren, težave jim povzroča tudi močan veter. Pot na Debni vrh iz smeri Zaloga (podhod pod železnico) je zaprta za pohodnike, kolesarje.

Zahtevne razmere

Za gasilce je bil zadnji mesec izredno zahteven. Gozdnih požarov, kakršnim so bili priča na tržaškem in predvsem goriškem Krasu, ne pomnejo. Z obsežnimi požari so se to poletje soočali tudi Hrvati, Portugalci, Španci ter Francozi. 

V reviji Nature je zapisano, da se je povprečna dolžina požarne sezone v zadnjih 35 letih na globalni povečala za 18 odstotkov.

Twitter/BN

Ta podatek sovpada s splošnim svetovnim številom gasilskih posegov v naravi, katerih število se vsako leto povečuje. Že bežen pogled na te informacije jasno kaže, da Zemlja vsako leto bolj gori.

Skladno s karakteristiko podnebnih sprememb, ki vplivajo na posamezne dele našega planeta različno, je tudi obseg ognja v naravi porazdeljen neenakomerno. So področja, kjer gori bolj pogosto (na primer južna Evropa) in pokrajine, kjer gori manj kot nekoč (deli Indije).

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.