12. 5. 2022, 21:45

Gibanje Svoboda se širi v "stare" stranke: poglejte, kako so sestavili koalicijsko pogodbo

Profimedia

Soglasno potrdili koalicijsko pogodbo, protokole, ministrski razrez in tudi imena ministrskih kandidatov.

Predsednik Gibanja Svoboda Robert Golob je v izjavi za medije po svetu stranke dejal, da bodo koalicijsko pogodbo skupaj s SD in Levico parafirali v soboto. Pri tem čakajo predvsem Levico, ki "ima svoje postopke", pravi Golob. Po parafiranju koalicijske pogodbe, ki naj bi obsegala več kot 80 strani, naj bi jo razgrnili tudi javnosti.

Bobo

Koalicijska pogodba po Golobovih besedah temelji na njihovem predvolilnem programu, ki so ga v pogajanjih s koalicijskima partnericama v nekaterih točkah uskladili, temelji pa na novem družbenem dogovoru. Poudarek je na zdravstvu in podnebnih ukrepih ter na zeleni in digitalni preobrazbi, tudi na medgeneracijskem dialogu in stanovanjski problematiki.

Med prvimi ukrepi bo sprememba zakona o Radioteleviziji Slovenija. Ta je, kot pravi Golob, že usklajen in bo prihodnji teden vložen v parlamentarno proceduro. Vlada bo, ko bo imenovana, sprejela dejansko regulacijo cen energentov z namenom olajšanja energetske draginje ljudi tudi na cenah hrane, je dejal Golob. Izpostavil pa je še pripravo covidne strategije in zdravstva za jesen, "da jo bomo lahko preživeli boljše kot doslej".

Imena vseh kandidatov iz kvot drugih dveh strank koalicije naj bi bila znana do ponedeljka

Svet stranke Gibanje Svoboda je potrdil tudi kandidatko za kmetijsko ministrico, ki po Golobovih besedah prihaja iz stroke in je doktorica znanosti, a pred razkritjem njenega imena potrebujejo še njeno soglasje.

Marjan Šarec.

Marjan Šarec.

Profimedia

Svet Gibanja Svoboda je sprejel tudi sklep o povezovanju s strankama LMŠ in SAB, ki se bo po Golobovih besedah odvijal pospešeno, tudi zato so obe stranki povabili k sodelovanju v vladi.

Za funkcije v kabinetu predsednika vlade, generalnega sekretarja vlade, Sove in Ukoma obstajajo kandidati, je dejal Golob, a še niso začeli procesa selekcije. "To je za prihodnji teden, do danes smo imeli cilj fiksirati koalicijsko pogodbo in ministrska imena," je dejal.

O današnjih investicijah vlade v odhajanju, ki bo od jutri naprej opravljala le še tekoče posle, pa je Golob dejal, da odločitve vlade po volitvah nimajo legitimnosti, saj "je že jasno, da so ljudje zavrnili njihove politike". "Tiste, ki tik pred odhodom sprejemajo odločitve, ki imajo večletne učinke, nekateri imenujejo obupanci, jaz pa bi rekel, da nimajo radi svoje države," je zaključil Golob.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.