25. 4. 2022, 10:52 | Vir: STA

Goljufiva dejanja brez posledic? Mirko Krašovec od države terja VISOKO odškodnino

STA foto

Krašovec se je na zatožni klopi celjskega sodišča znašel zaradi 1,77-milijonske škode, ki jo je povzročil leta 2018. Za zapahi je preživel štiri mesece, zdaj za to zahteva še ogromno odškodnino. 

Nekdanji ekonom mariborske nadškofije Mirko Krašovec, ki je bil po treh sojenjih oproščen napeljevanja h goljufiji na škodo evropskih sredstev v višini 1,77 milijona evrov v zadevi Betnava, zaradi neupravičenega kazenskega pregona in štirimesečnega neupravičenega bivanja v zaporu od države terja 700.000 evrov odškodnine, piše današnji Večer.

Kot poroča časnik, je v zvezi s tem prejšnji teden na pravdnem oddelku ljubljanskega okrožnega sodišča potekal prvi narok, Krašovčev odvetnik Velimir Cugmas pa naj bi sodišču med drugim predlagal, da pogleda v spis nekdanjega mariborskega župana Franca Kanglerja, ki je od države zaradi neupravičenega kazenskega pregona terjal 660.000 evrov.

Krašovec se je na zatožni klopi celjskega sodišča znašel zaradi očitka o domnevnem napeljevanju h goljufiji na škodo evropskih sredstev v višini 1,77 milijona evrov. Dvakrat je bil obsojen. Prvič na tri leta zapora, drugič na leto manj, v tretje pa ga je sodišče pravnomočno oprostilo. Specializirano državno tožilstvo je oprostilno sodbo izpodbijalo na višjem sodišču, a je slednje tik pred zastaranjem potrdilo odločitev prvostopenjskega organa oktobra 2018.

Po mnenju časnika je odvetnik Kanglerjev primer izpostavil zato, ker meni, da je primerljiv s primerom Krašovca, saj gre v obeh zadevah za isto pravno vprašanje. Sodišče je naslednji narok razpisalo za 8. junij, ko načrtuje zaslišanje Mirka Krašovca, ob tem pa naj bi v postopku tudi že angažiralo sodnega izvedenca medicinske stroke.

STA foto

Krašovec in njegov odvetnik naj bi v tožbi po pisanju Večera zatrjevala, da so o kazenskem pregonu poročali tudi zunaj meja Slovenije, vrstili naj bi se pritiski iz Vatikana, kar je pustilo posledice na tožnikovem zdravju ter je škodovalo njegovi časti in dobremu imenu. Po mnenju odvetnika naj bi šlo za politično gonjo, saj je bil Krašovec cerkveni dostojanstvenik, nad katerim naj bi se državni organi izživljali.

V zvezi s slednjo je Krašovec na zatožno klop zaradi očitkov o zlorabi položaja in pomoči pri tem kaznivem dejanju pri preprodaji delnic Mladinske knjige leta 2004 sedel skupaj z nekdanjim nadškofom Francem Krambergerjem, nekdanjim predsednikom uprave Etola Ivanom Fermetom in nekdanjim prvim možem družbe NFD Stanislavom Valantom, a so bili prav tako vsi pravnomočno oproščeni.

Novo na Metroplay: Kako se dobro ločiti? | N1 podkast s Suzano Lovec