STA/M.P. | 26. 10. 2022, 20:48

Golob je KPK-ju napačno poročal o svoji plači in premoženju

Žiga Živulovič jr./Bobo

Oboje je bilo ves čas pomembna tema predvolilne kampanje. 

Komisija za preprečevanje korupcije je ugotovila, da je premier Robert Golob kršil določbe zakona o integriteti in preprečevanju korupcije. Ob odhodu z mesta predsednika uprave družbe Gen-i je namreč komisiji napačno poročal o svojem premoženju, je poročal Pop Tv.

Komisija mu je izrekla opozorilo

Ob vnovičnem pozivu je Golob sicer v celoti popisal premoženje, a z zamudo, zato mu je komisija izrekla opozorilo. Ob tem pa nanj letijo tudi očitki o političnem kadrovanju v energetiki – na vrh Gen energije se je namreč zavihtel njegov nekdanji sodelavec in zaveznik Dejan Paravan.

Predsednik vlade bi moral, ko je zapuščal državni Gen-i, Komisijo za preprečevanje korupcije (KPK) seznaniti s svojim premoženjem.

 "Predsednik uprave bi moral takrat ob prijavi svojega premoženjskega stanja v celoti popisati premoženjsko stanje, česar pa ni storil. Zato ga je komisija pozvala, da to stori na način, da ponovno izpolni obrazec in v celoti popiše premoženjsko stanje," pojasnjuje vodja službe za preventivo na KPK Vita Habjan Barborič.

Letijo tudi očitki o političnem kadrovanju v energetiki – na vrh Gen energije se je zavihtel njegov nekdanji sodelavec in zaveznik Dejan Paravan.

Letijo tudi očitki o političnem kadrovanju v energetiki – na vrh Gen energije se je zavihtel njegov nekdanji sodelavec in zaveznik Dejan Paravan.

Bobo

Zakaj je do napake sploh prišlo? 

"Premier je Komisiji pomotoma poročal zgolj o spremembi premoženjskega stanja," pojasnjujejo v njegovem kabinetu. Golob pa je šele po pozivih političnih konkurentov javnosti pokazal davčni izpis. 

"Moje premoženje ima znan izvor. In nič od tega izvora ni skrito, še manj pa kje v tujini," je dejal takrat.

Kot pojasnjujejo na protikorupcijski komisiji, je Golob izpolnil njihove zahteve in poslal ustrezno izpopolnjen popis premoženja. A šele konec maja, nekaj dni po svečani zaprisegi pred poslanci. Ker pa je z zamudo kršil določbe iz zakona (obe prijavi je izpolnil po preteku zakonsko določenega roka), je Komisija zavezancu za storjena prekrška izrekla pisno opozorilo.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol