21. 10. 2023, 17:10 | Vir: STA

Golob med obiskom prizadetih občin doživel presenečenje

Borut Živulović/Bobo

Pred župani savinjske regije je napovedal, kdaj bodo občani prejeli predplačila za sanacijo svojih domov.

Premier Robert Golob je v okviru obiska savinjske regije na srečanju z župani, gospodarstveniki in predstavniki nevladnih organizacij v Žalcu zatrdil, da bodo prizadeti občani v avgustovski ujmi do konca novembra prejeli predplačila za sanacijo stanovanjskih objektov. Vlada je namreč na sobotni seji obravnavala dopolnitev interventnega zakona.

Med obiskom pa ga je zelo presenetil šoštanjski župan Boris Goličnik, ki se je vladi zahvalil za vse, kar je naredila za prizadete občane. To je Goloba prijetno presenetilo, ker, kot je dejal, redko sliši pohvalo.

Tudi o nadomestnih gradnjah

Premier je poudaril, da so občine savinjske regije doslej prejele 20 milijonov evrov predplačil za nujna sanacijska dela. Glede občanov pa je postregel s podatkom, da jih je škodo prijavilo 6000. Dejal je, da bo vlada skupaj s stroko pripravila seznam stanovanjskih objektov, ki niso več varni za življenje, lastnikom teh objektov pa bodo zagotovili nadomestno gradnjo.

Profimedia

Po Golobovi oceni obstoječa zakonodaja stroki onemogoča, da bi izvedla stvari, ki bi bile potrebne za čim manjšo škodo po ujmi. Zato se vlada loteva spremembe zakonodaje.

Izpostavil je, da je država prvič v zgodovini nase prevzela poplačilo intervencijskih stroškov in predplačila občinam ter gospodarstvu. Glede predloga zakona o obnovi in razvoju, ki ga pripravlja vlada, pa je dejal, da bo šel v razpravo tudi na Skupnost občin Slovenije.

Bratuškova o časovnici nadaljnjih del

Vodja vladne službe za obnovo po poplavah in plazovih Boštjan Šefic je ocenil, da so nekateri ukrepi v obstoječem interventnem zakonu pomanjkljivi, in da bo treba sprejeti nove ukrepe za zagotavljanje nastanitev za ljudi, ki jim je ujma poškodovala stanovanjske objekte. Meni tudi, da je treba v prihodnje komunikacijo z župani še nadgraditi. Vodja državne tehnične pisarne Blaž Dolinšek pa je povedal, da bodo kmalu tehnično pisarno za Savinjsko dolino odprli na Ljubnem ob Savinji.

Borut Živulović/Bobo

Infrastrukturna ministrica Alenka Bratušek je spomnila, da je bilo treba po ujmi več kot 500 kilometrov cest usposobiti za promet. Glede vodotokov pa je ocenila, da bi morala biti sanacija hitrejša in celovita, zato bodo prihodnji teden določili, kaj je treba še narediti do konca leta. Dejala je, da je na vodotokih 110 delovišč že zaprtih, kar pomeni, da so dela tam končana.

V Žalcu najbolj hudo

Gospodarski minister Matjaž Han je izpostavil, da je škodo po ujmi v višini 409,8 milijona evrov prijavilo 1173 podjetij. Žalski župan Janko Kos je dejal, da je bila žalska občina med ujmo ena najbolj prizadetih savinjskih občin.

Poplavljenih je bilo več kot 800 gospodarskih in stanovanjskih objektov.

Za izboljšanje protipoplavne varnosti v Žalcu bi bilo treba po njegovem mnenju stopiti skupaj in sprejeti ustrezne protipoplavne ukrepe, ker bi bilo lahko bilo v naslednji ujmi poplavljenih še več objektov.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol