STA/P.M. | 8. 5. 2023, 15:30

Golob na Orlah tudi o sovražnem govoru: kaj je napovedal?

Facebook/Vlada Republike Slovenije

Ob obletnici osvoboditve Ljubljane je položil venec pred spomenikom padlih, nato pa nagovoril zbrane. 

Na spominski slovesnosti ob 78. obletnici zaključnih bojev na Orlah je premier Robert Golob med drugim dejal, da je bila Ljubljana edina prestolnica v Evropi, ki je bila spremenjena v koncentracijsko taborišče. Tega po njegovih besedah ne smemo nikoli pozabiti.

O pravih vrednotah

"Boji, ki so potekali na Orlah, so bili težki in marsikdo se jih spominja kot najtežje," je dejal. Slovence je pozval, da bi našli pogum, "ko se bomo borili za prave vrednote in za pravo svobodo".

Ker zgodovine ne smemo zlorabljati za sovražni govor, v parlamentu že potekajo priprave, kako na to področje odločno poseči, je dodal. "Verjamem, da bo ekipa Svobode in koalicije našla pot, da bomo zgodovino počastili, sovražnemu govoru pa dokončno rekli ne."

Zbrane je nagovoril tudi ljubljanski župan Zoran Janković.

Spomin trpljenju mesta

"Tako kot slovenstva ni brez našega jezika, tudi partizanstva ni brez naše pesmi. Danes smo tu na obletnici borbe za osvoboditev mesta heroja. Žrtve, ki so padle na ta dan, so tako pomembno simbolne, da je prav, da jih nikoli ne pozabimo. Spominjamo se trpljenja celotnega mesta," je dejal premier.

Borut Živulović/Bobo

Nadaljeval je s tem, da je bila naša vojska edina mednarodno priznana zavezniška sila, česar poraženci te vojne po Golobovih besedah še danes ne znajo sprejeti. "Tudi o tem moramo govoriti, kajti zgodovina ne sme iti v pozabo," je pozval.

Slovesnosti se je med drugim udeležila ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan.

Slovesnosti se je med drugim udeležila ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan.

Borut Živulović/Bobo

Ob tem je izpostavil besede pesnika Karla Destovnika - Kajuha, da se klicu svobode ni nikoli izmikal. "Tudi mi se ne moremo in se ne bomo. To je naša zaveza, ki jo lahko damo preteklim generacijam in ki jo moramo dati prihodnjim generacijam," je zatrdil.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord