STA/M.P. | 3. 1. 2023, 16:24

Golob je v DZ že poslal odstopni izjavi dveh ministrov

Profimedia

Sledil bo tudi seznam kandidatov spremenjene ministrske ekipe. Znana so nekatera imena.

Premier Robert Golob je v državni zbor poslal odstopni izjavi ministra za infrastrukturo Bojana Kumra ter ministra za izobraževanje, znanost in šport Igorja Papiča. Ministra sta odstopni izjavi podala 27. decembra, predsednik vlade je moral najkasneje v sedmih dneh po prejemu njune odstopne izjave o tem pisno obvestiti predsednico državnega zbora, kar je storil danes.

DZ se bo z odstopom obeh ministrov, ki bosta po reorganizaciji vlade prevzela vodenje novih ministrstev in do tedaj opravljata tekoče posle, seznanil najpozneje 9. januarja

Igor Papič bo po novem vodil ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in inovacije.

Igor Papič bo po novem vodil ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in inovacije.

Žiga Živulović jr./BOBO

Po reorganizaciji bo v vladi 20 ministrov

Ministra Kumer in Papič sta odstopni izjavi podala ob uveljavitvi sprememb zakona o vladi, ki so ga volilke in volilci potrdili na zakonodajnem referendumu konec novembra.

Z uveljavitvijo zakona o vladi je prenehala funkcija tudi ministrom za gospodarstvo, okolje in prostor, za digitalno preobrazbo in za kohezijo. 

Spremenjen zakon o vladi ob dosedanjih prinaša tri nova ministrstva, in sicer za visoko šolstvo, znanost in inovacije, ki ga bo vodil Papič, za okolje, podnebje in energijo, ki ga bo vodil Kumer, ter za solidarno prihodnost. Kandidat za to mesto je državni sekretar na ministrstvu za delo Simon Maljevac.

V igri za ministra za solidarno prihodnost je sedanji državni sekretar na ministrstvu za delo Simon Maljevac.

V igri za ministra za solidarno prihodnost je sedanji državni sekretar na ministrstvu za delo Simon Maljevac.

Žiga Živulovič jr./Bobo

Štiri dosedanji ministri na ponovna zaslišanja

Ob reorganizaciji vlade bodo področja delovanja ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo Matjaža Hana, ministra za okolje in prostor Uroša Brežana, ministrice za digitalno preobrazbo Emilije Stojmenove Duh ter ministra za razvoj in evropsko kohezijsko politiko Aleksandra Jevška, spremenjena.

Ministri, ki sedaj opravljajo tekoče posle, bodo svoje načrte v DZ predstavljali drugič v tem mandatu.

Vrača se Alenka Bratušek.

Vrača se Alenka Bratušek.

Profimedia

Predstavitev načrtov čaka tudi kandidata, ki bosta po Papičevem in Kumrovem odhodu prevzela njuna sedanja resorja. Na čelo infrastrukturnega ministrstva se bo po pričakovanjih zavihtela državna sekretarka Alenka Bratušek, na čelo ministrstva za vzgojo in izobraževanje pa državni sekretar v tem resorju Darjo Felda.

Profimedia

Kdo bo nasledil Tatjano Bobnar?

Zaslišanja ministrov pred pristojnimi parlamentarnimi delovnimi telesi se bodo po napovedih zvrstila med 12. in 16. januarjem. Ni pa še znano, ali bo po odstopu ministrice za notranje zadeve Tatjane Bobnar v paketu ministrskih kandidatov tudi ime novega notranjega ministra.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord