R. K. | 15. 6. 2023, 19:31 | Vir: STA

Golobova vlada odločila, koliko finančne pomoči bo Slovenija namenila Ukrajini (znesek je večmilijonski)

Profimedia/fotomontaža

Denarno podporo bomo napadeni državi izplačali v štirih obrokih.

Slovenija bo Ukrajini prek mehanizma EU za civilno zaščito namenila več kot četrt milijona evrov vredno materialno pomoč za ublažitev posledic zrušenja jezu Kahovka, so danes sporočili z vlade po redni seji. Vlada je tudi odločila, da bo Slovenija do leta 2027 prispevala do 10,2 milijona evrov k evropskemu instrumentu za podporo Ukrajini.

Profimedia

Kakšno materialno pomoč bomo zagotovili?

Vlada je odločitev o pomoči Ukrajini po zrušenju jezu hidroelektrarne Kahovka v regiji Herson na jugu države sprejela, potem ko je Kijev preko mehanizma EU za civilno zaščito zaprosili za mednarodno pomoč v obliki črpalk za prečrpavanje vode, reševalnih čolnov in opreme, ustekleničene vode in sistemov za čiščenje vode, generatorjev, goriva, opreme za sanacijo jezu, zdravil, hrane, medicinske opreme, materiala za popravilo jezu in začasnih nastavitvenih zmogljivosti za prebivalstvo.

Vlada je odločila, da bo Ukrajini preko tega mehanizma EU poslala materialno pomoč, katere ocenjena vrednost skupaj s prevozom znaša 228.405 evrov. Koordinacijo nudenja pomoči bo izvedla Uprava RS za zaščito in reševanje.

Profimedia

Slovenija bo zagotovila 50 motornih žag, deset potopnih električnih črpalk, deset prenosnih pretočnih črpalk, deset reševalnih jopičev, deset večnamenskih mobilnih kontejnerjev, 42.000 sterilnih brizg za enkratno uporabo in 42.000 igel za enkratno uporabo.

Denarna pomoč v štirih obrokih

Poleg tega je vlada sklenila še, da bo Slovenija prispevala do 10,2 milijona evrov k evropskemu instrumentu za zagotavljanje podpore Ukrajini v štirih obrokih v letih 2024, 2025, 2026 in 2027.

Profimedia

Sredstva bodo namenjena za subvencioniranje obrestne mere posojil, ki jih v okviru omenjenega instrumenta Ukrajini zagotavlja Evropska komisija. Dejanski zneski subvencioniranja bodo določeni vsako leto posebej glede na izračun komisije o dejanskih stroških ukrajinskega zadolževanja na finančnih trgih ter morebitnih dodatnih izplačil iz proračuna EU ali ostalih donatorjev.

Na vladi so izpostavili, da Slovenija s tem izraža podporo financiranju potreb Ukrajine, sanacije njene kritične infrastrukture, institucionalnih reform in začetne podpore povojne obnove ter predpristopnega procesa za članstvo Ukrajine v Evropski uniji.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol