Uredništvo | 30. 11. 2023, 16:05

Pozor, spet bodo padala drevesa na Golovcu. Kdaj nikar tja na sprehod?

Profimedia

Izogibati se bo treba kar treh lokacij, delno bo zaprta tudi cesta.

Na podlagi odločb Zavoda za gozdove Slovenije (ZGS), gozdnogospodarskih in gozdnogojitvenih načrtov ZGS ter skladno s Strategijo razvoja mestnih gozdov 2020–2045 bo letos in v začetku prihodnjega leta izvedenih več sanitarnih in pomladitvenih sečenj v mestnih gozdovih na občinskih zemljiščih na območju Golovca. Zaradi odstranitve nevarnih dreves bo delna zapora Karlovške ceste.

MOL: nadaljevanje vzdrževalnih del

Mestna občina Ljubljana (MOL) je sporočila, da so posegi potrebni prednostno zaradi zagotavljanja varnosti obiskovalcev, pa tudi zaradi redne nege gozda ter vzdrževalnih del v javnem interesu, s čimer bodo usmerjali razvoj gozdov za trajno zagotavljanje njegovih številnih funkcij, zlasti socialnih in ekoloških.

Profimedia

Konec januarja 2023 je MOL že napovedal sečnjo dreves na območju Golovca, ki so zaradi bolezni, vetroloma ali drugih vzrokov nevarna ali nevitalna. 

Del v začetku leta niso v celoti izvedli zaradi neustreznih vremenskih razmer, zato jih bodo nadaljevali ta teden in bodo trajala predvidoma do konca decembra.

Nekaj dreves nevarnih za obiskovalce

Gre za tri lokacije, od katerih sta bili dve (na priloženi karti označeni z zelenima krogoma) napovedani že prejšnjo zimo. Na MOL so dodatno označili za posek drevje na parceli 77/40 k.o. 1696 (moder krog), kjer je na glavni grebenski poti nekaj velikih dreves, nevarnih za obiskovalce, zato bodo tam v kratkem začeli z deli.

MOL

Tik ob poti so drevesa predhodno označili z obvestili o vzrokih odstranitve.

Skupno bodo na vseh treh lokacijah odstranili približno 240 m3 drevja.

Obiskovalcem gozda MOL svetuje, naj se v času sečnje in spravila zaradi lastne varnosti izogibajo delovnemu območju in upoštevajo opozorila ter navodila izvajalcev del ter Zavoda za gozdove Slovenije. Če se bodo kljub temu podali na to območje, naj ne nosijo slušalk, ki bi preprečile zaznavo dogajanja na delovišču. Lastnikom psov svetujejo, naj imajo pse na vrvici. Predvidoma v nedeljo, 3. decembra, bo izvedena še sečnja devetih nevarnih dreves ob Karlovški cesti. Zaradi strmega pobočja grajskega hriba bo zaradi zagotavljanja varnosti potrebna delna zapora ceste.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol