Uredništvo | 19. 9. 2023, 07:00

Preberite, lahko vam reši življenje: gasilci svetujejo, kaj storiti, ko na cesti zagori vozilo

Profimedia

V duhu nedavnega tragičnega trčenja na ljubljanski obvoznici, v katerem sta zagoreli dve vozili in je terjalo kar tri življenja, smo gasilce Gasilske brigade Ljubljana povprašali, kaj storiti v primeru gorečega vozila, bodisi kadar se zgodi nam bodisi ko se znajdemo v bližini takšnega incidenta.

Pred nekaj meseci je v predoru Malečnik po naletu zagorel tovornjak, te dni na dolenjski avtocesti avtobus z več kot 50 potniki, zelo svež pa je še tudi spomin na tragično prometno nesrečo na južni ljubljanski obvoznici, v kateri sta zagoreli dve vozili in ki je žal terjala življenja kar treh oseb.

Na Gasilsko brigado Ljubljana smo se zato obrnili z vprašanji, kakšni so njihovi nasveti za varno in pravilno postopanje v primeru gorečega vozila, pa najsi bo vozilo naše ali želimo samo pomagati v primeru nesreče.

"Avtomobili zagorijo v večini primerov zaradi tehnične okvare, napake, pomanjkljivosti ali človeškega faktorja, kot so denimo nestrokovni posegi. Seveda je ob prometni nesreči, zlasti s tovornimi vozili, velikokrat zaznati hiter vžig in posledično razvoj požara. Razlog je seveda motorni del in gorivo, ki je že v sprednjem motornem delu," je pojasnil Jure Dolinar, vodja izmene na Gasilski brigadi Ljubljana, ki svetuje, da imate za take primere pri roki oziroma v avtu gasilnik.

"Res je, da gasilnik ne spada v predpisano opremo osebnega vozila, morajo pa ga imeti tovorna vozila in vozila za prevoz potnikov, je pa vsekakor pametna odločitev. Z njim lahko pogasimo začetni ogenj in preprečimo večjo škodo. Najpogostejši so dvokilogramski gasilni aparati na prah ali na peno, ki so preprosti za uporabo in imajo dovolj veliko gasilno sposobnost. Če imate gasilnik torej pri roki, lahko začetne in manjše požare gasite, ko so plameni zajeli šele samo del – manjši del vozila. Plameni se lahko hitro širijo in takrat je sam dostop do požara otežen, zato gašenje z gasilnikom ne bo več uspešno. A izkušnje s terena nam kažejo, da bi marsikdaj lahko pogasili začetni požar, če bi imeli gasilnik pri roki. Če se odločimo za gašenje, je tudi smiselno začeti gašenje z več gasilniki hkrati, saj je možnost za takojšnjo pogasitev požara precej večja, kot če bi gasili postopoma."

Dolinar dodaja, da v vseh primerih takoj obvestimo številko 112, kjer prek centra za obveščanje aktivirajo gasilce. 

Koraki gašenja osebnega vozila

Kje začeti z gašenjem? Če je požar izbruhnil v delu motorja, se pokrova motorja nikoli ne odpira do konca, ampak se ga le pripira, saj bi v nasprotnem primeru povzročili velik dostop zraka, s tem pa še hitrejšo razširitev požara, opozarja Dolinar. Poleg tega bi lahko ogenj bruhnil naravnost v vas.

Zato svetuje, da naj gašenje poteka tako, da curek gasilnika usmerite skozi režo priprtega pokrova motornega dela. Po končanem gašenju ne odpirajte pokrova, temveč pokrov zaprite in počakajte. Nadzorujte dogajanje in po potrebi postopek ponovite.

Če so bili gasilci aktivirani, so v tem času že prispeli na kraj požara in lahko skupaj z vami pregledajo stanje požara, odprejo pokrov motorja in po potrebi dokončno eliminirajo možnost ponovnega vžiga.

Če bi se vnela iztekajoča tekočina, kar na srečo ni prav pogosto, pa je postopek gašenja naslednji: gašenje je treba začeti od mesta, kjer tekočina izteka, do mesta, kjer se je razdivjal požar. Tudi v tem primeru je učinkovitost večja, če gasimo z več gasilniki hkrati.

"Zavedanje in poznavanje delovanja gasilnikov in načina gašenja boste pripomogli k večji varnosti in zmanjšanju škode ob požaru. Glede tega se lahko vedno obrnete na najbližjo gasilsko enoto, kjer vam bodo gasilci z veseljem svetovali ali vas napotili na prikaz ali usposabljanje," še pravi Dolinar.

Bobo

Požari v predorih so nevarnejši

Požari v predorih so precej nevarnejši od običajnih, pa tudi gmotna škoda je običajno večja, svari gasilec. "Samo spomnimo se nedavnega požara v predoru po naletu tovornjakov v pokritem vkopu Malečnik pred razcepom Dragučova. Ob nesreči je tovornjak takoj zagorel. V primeru, da se začne kaditi iz vašega vozila v predoru, skušajte z vozilom zato čim prej zapustiti predor in vozilo ustaviti zunaj in nato nadaljujte postopek gašenja."

Če to ni mogoče, pustite ključe v svojem vozilu in poskrbite za lastno varnost. Vozilo ustavite v namenski niši, če jo predor ima. Prižgite vse štiri utripalke in si nadenite odsevni jopič. Pravilen postopek je tudi, da postavite varnostni trikotnik, če ste pustili vozilo zunaj odstavne niše.

"Vozilo takrat lahko poskusite pogasiti z enim od gasilnikov, ki so pritrjeni v predoru, ali celo z gasilno cevjo iz hidrantne omarice. Ker boste za vse te manevre potrebovali kar nekaj časa, bi bilo dobro, da vam na pomoč priskoči kdo od drugih voznikov. Če pa se požar razvije in napreduje, je potrebno vozilo zapustiti v smeri označb, nameščenih v predoru," zaključuje Jure Dolinar.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol