2. 11. 2023, 16:14 | Vir: STA

Na Gorenjskem potekajo priprave na nalive: "Upamo, da ne bo tako hudo, kot obljubljajo"

Bobo

Za severozahod države je agencija za okolje zaradi padavin za popoldne, zvečer in ponoči izdala rdeče opozorilo, za druge dele pa oranžno. 

Na obilne padavine z močnimi nalivi se pripravljajo tudi v Gorenjskih občinah. Župan občine Bohinj Jože Sodja je potrdil, da je občinski štab od Civilne zaščite RS in poveljnika Srečka Šestana že prejel navodila za ukrepanje. Na padavine se pripravljajo tudi v občini Tržič in v naselju Koroška Bela, kjer nevarnost predstavljajo plazovi.

"Obveščene so tudi sile za zaščito, gasilci in ostale enote, da se pripravijo v svojih krajih in nadzorujejo potek preko cele noči. Vsi imajo navodila, da so pozorni na svojem območju, morebitne spremembe takoj javijo naprej in pa seveda ukrepajo, če je treba. Upamo sicer, da preko noči ne bo tako hudo, kot obljubljajo," je dejal Sodja.

Bobo

Pri tem je pojasnil, da se v občini bojijo napovedanih hujših sunkov vetra, ki so v preteklosti v občini že povzročili večjo škodo. Dodal je, da so najbolj ogrožene struge v preteklosti že sanirali, vse sile za zaščito pa ostajajo v pripravljenosti. Občane so medtem obvestili, da si lahko priskrbijo zaščitne protipoplavne vreče, na voljo jih je več kot 300.

V pripravljenosti so tudi v občini Tržič, kjer se po zadnjih obilnejših padavinah v oktobru ponovno ukvarjajo z več plazovi. Vse dežurne in intervencijske ekipe so obveščene in v pripravljenosti, je potrdil župan Peter Miklič.

Nevarnost plazov

"Vseskozi od avgustovskih poplav se tudi nepretrgoma izvajajo dela, tako v vodotokih, kot brežinah. Gradbena mehanizacija, ki se proži preko sistema civilne zaščite je v pripravljenosti, večina njih pa že tako ali tako opravlja dela na sanaciji po avgustovskih dogodkih. Za nujne primere so pripravljene tudi protipoplavne vreče. Aktivacija štaba civilne zaščite se bo organizirala po potrebi," je v odzivu zapisal župan.

Bor Slana/Bobo

V Koroški Beli, ki sicer spada pod občino Jesenice, nevarnost predstavlja plaz, ki ga na terenu redno spremljajo, je pojasnil predsednik krajevne skupnosti Matej Brus. V preteklih dneh kljub povečani količini padavin na plazu niso zaznali večjih sprememb, je še povedal. Vse pristojne službe so sicer v višjem stanju pripravljenosti, posebnih priprav na napovedane nalive in morebitne poplave pa sicer ne izvajajo.

Vremenoslovci od danes popoldne do petka zjutraj pričakujejo obilne padavine z močnimi nalivi in viharnimi sunki vetra. Za severozahod države je agencija za okolje zaradi padavin za popoldne, zvečer in ponoči izdala rdeče opozorilo, za druge dele pa oranžno. Zaradi vetra velja za zahodni del oranžno opozorilo že popoldne in zvečer, ponoči pa za vso državo.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord