M. P. | 27. 4. 2022, 07:00

Goriva: se bomo po koncu aprila DRŽALI za glavo?

Bobo

Nas že s 1. majem čakajo nove podražitve goriv? Trenutne razmere so takšne ...

Zaradi geopolitične nestabilnosti, ki je nastala kot posledica vojne v Ukrajini, so se cene goriv dvignile na rekordne ravni. Sredi marca je vlada omejila ceno litra 95-oktanskega bencina na 1,503 evra, ceno litra dizla pa na 1,541 evra. A če do konca aprila zamrznitve cen ne bo podaljšala, lahko že s 1. majem sledijo nove podražitve.

Sprememba uredbe

Zadnjega marca je vlada sprejela uredbo o spremembi in dopolnitvah uredbe o določitvi cen določenih naftnih derivatov. Poleg že predhodno določenih najvišjih dovoljenih drobnoprodajnih cen dizla (1,541 eura/liter) in NMB-95 (1,503 EUR/liter), je s tem določila tudi najvišjo dovoljeno veleprodajno ceno z DDV za motorni bencin NMB-95, ki znaša 1,483 EUR/liter in za dizel, ki znaša 1,521 EUR/liter.

A te omejitve cen veljajo le do vključno 30. aprila 2022.

 Medtem je vlada 21. aprila že uredila ceno kurilnega olja, ki bo veljala 30 dni.

V pričakovanju vladne odločitve

Vlada odločitve o prenehanju ali podaljšanju ukrepa zaenkrat še ni sprejela. Kaj natančno se bo zgodilo s cenami z novim mesecem, bomo videli v kratkem. 

Kljub nekoliko nižji ceni za sodček nafte v zadnjem mesecu, se to pri maloprodajnih cenah goriva najbrž ne bo poznalo, je za Slovenske novice dejal Peter Mizerit iz Primorskih skladov. "Če vlada ne bo podaljšala 'zamrznitve' cen na bencinskih servisih, je pričakovati določeno podražitev, kot se je to dogajalo v sosednjih državah. Kolikšna bo in ali se izplača zaradi tega čakati v vrstah pred bencinsko črpalko samo zaradi enega tanka, bo pač presodil vsak sam – prav velikih efektov razen nekaj evrov enkratnega prihranka pa s takim početjem ne moremo ustvariti," je še povedal.

V nadaljevanju je Mizerit še poudaril, da bo za dolgoročne trende na področju cen nafte in plina še naprej pomemben nadaljnji razvoj dogodkov v Rusiji in Ukrajini, stopnjevanje sankcij in morebitni dodatni zapleti povezani z državami, ki so bogate s surovinami.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol