P.M. | 26. 5. 2023, 07:00

Gorski reševalci ne morejo verjeti, kaj se dogaja: za pomoč prosijo lokalne turistične ponudnike

Fotografija je simbolična.

Profimedia

Zadnje čase prejemajo vse več pozivov, večina gorskih nesreč, pri katerih posredujejo, pa ima skupni imenovalec. 

Gorski reševalci društev GRS Kranjska Gora in GRS Bohinj so v zadnjih dneh reševali tuje turiste oziroma planince. Ob tem opozarjajo, da je za obisk gora še vedno nujna zimska oprema: dereze, cepin, ustrezna obutev in topla oblačila. 

Vse več nesreč tujih planincev

Ti mnogokrat v naše gore zahajajo nepripravljeni ali slabo pripravljeni, brez ustrezne opreme in tudi popolnoma brez plezalnih izkušenj.  Zato so gorski reševalci pozvali vse, ki delajo v turizmu oziroma s turisti, da svoje goste opozorijo na zelo zahtevne razmere v gorah. "Poskrbimo, da jim bo obisk naše prelepe Slovenije ostal v lepem spominu, brez poškodb, bolečin ali celo tragičnih dogodkov," je na Facebooku zapisala Gorska reševalna zveza Slovenije.

Turisti se v slovenske gore mnogokrat podajo brez ustrezne opreme.

Poudarili so, da naj tujim obiskovalcem gora svetujejo najem gorskih vodnikov

Zelo bizarne gorske nesreče

Kranjskogorski gorski reševalci so nedavno reševali dva nemška planinca, ki sta v steni Prisojnika (Prisanka) naletela na sneg. Ker nista imela ustrezne opreme, derez in cepina, niti toplih oblačil ali ustrezne obutve, sta ostala ujeta v steni. 

V sodelovanju s posadko helikopterja Slovenske vojske, so ju gorski reševalci GRS Kranjska Gora varno in nepoškodovana rešili na izhodišče, na Vršič.

Zaplezane tuje planince, k sreči nepoškodovane, so z Rušnega vrha v bližini Črne prsti pred kratkim reševali tudi bohinjski gorski reševalci. Že naslednji dan so kranjskogorski gorski reševalci ponovno prejeli poziv, da se je v severni steni Male Mojstrovke zgodila huda gorska nesreča. Eden od tujih planincev je zdrsnil z zelo zahtevne zavarovane planinske poti 200 metrov prek navpične stene in pristal v snegu. Preživel je le po zaslugi hitre reševalne akcije.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord