19. 11. 2023, 11:44 | Vir: STA

Odvzem živine na Krškem: ta naj bi bil nezakonit in pretiran, zaščitnica živali eno kravo vzela kar domov

Profimedia

V Posavju je veterinarska inšpektorica odvzela 24 glav živine. Sodeč po mnenju Sindikata kmetov Slovenije in KGZS je to storila nezakonito.

V soboto je začela veljati novela zakona o zaščiti živali, ki je med drugim uzakonila prehodne hleve za začasno ali trajno odvzete rejne živali. Prvi večji inšpekcijski odvzem živali se je zgodil četrti dan po uveljavitvi zakona. Veterinarska inšpektorica je na kmetiji v Posavju odvzela 24 glav goveda, poroča Dnevnik.

Lastnik kmetije je za Dnevnik povedal, da je zaradi dogajanja v šoku. Inšpektorica jim po njegovih besedah ni dala možnosti, da bi popravili, če je bilo karkoli narobe. "Ponavadi inšpektor najprej opozori, izda ureditveno odločbo, zdaj pa so kar prišli in na odprtem pašniku, velikem tri hektarje, na silo naložili vseh 24 glav živine," je dejal. Zanikal je, da so bile živali shirane, je pa res, da so bile blatne, saj se je na mestu, kjer čakajo na priboljšek in kjer se napajajo, naredilo blato, je povedal. Ker odvzem dojemajo kot krajo, so na policijo vložili ovadbo.

V Upravi RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin so bili z informacijami o odvzemu živali za časopis skopi. "Govedo je bilo ograjeno na malem izpustu, ki je bil zelo blaten, brez dostopa do vode in hrane, brez dostopa do hleva oziroma suhega ležišča. Živali so bile prekrite z blatom in veterinarsko neoskrbovane," so navedli. Kaj konkretno je rejec zagrešil, v inšpekcijskem zapisniku ne piše, prav tako ne, koliko živali je bilo odvzetih.

Eno kravo pa je domov odpeljala kar zaščitnica živali, ki je pri odvzemu sodelovala, je poročal časnik Dnevnik. "Blato na nogah nikakor ne more ogrožati zdravja ali življenja živine," je rejec dejal za Dnevnik. Odvzem dojema kot krajo, zato je na policijo vložil ovadbo.

Profimedia

Na nogah tudi Sindikat kmetov Slovenije

V Sindikatu kmetov Slovenije so ogorčeni nad nedavnim odvzemom goveda na kmetiji blizu Krškega. Kmetijo je danes obiskal predstavnik sindikata, ki je ocenil, da je bil ukrep veterinarskih inšpektorjev pretiran in nezakonit, ker da ni šlo za ogrožanje zdravja ljudi in živali. Zahtevajo izredni strokovni nadzor in takojšnjo vrnitev živali.

"Obnašanje inšpektorice in predstavnice zaščitnice živali je bilo neprimerno in v celoti nezakonito. Dotični osebi sta tudi nezakonito vstopali v prostore na zasebni lastnini, ki niso namenjeni kmetijski rabi. Seznanili so nas z vso dokumentacijo, slikovnim gradivom in video posnetki z dne odvzema," so v sporočilu za javnost po obisku kmetije navedli v sindikatu.

Govedo po njihovih navedbah ni bilo shujšano in je bilo v primernem rejnem stanju, brez ran, poškodb ali česa podobnega. Živali so imele možnost paše, na voljo sta jim bili hrana in voda. Na območju dokrmljevanja je bil predel, ki je bil bolj blaten, kar je glede na vremenske razmere pričakovano in začasno. Živali so v takšnih obdobjih paše nekoliko bolj umazane, a to ne vpliva na njihovo zdravje in dobro počutje, so nanizali svoje ugotovitve.

Profimedia

Spomnili so, da po zakonu o veterinarskih merilih pooblastilo odvzema živali velja samo v izjemno nujnih primerih, ko gre za ogrožanje zdravja živali ali ljudi. "To merilo v tem primeru ni bilo doseženo in ga zato označujemo kot nezakonitega. Od ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano zahtevamo uvedbo izrednega strokovnega nadzora postopka in ukrepanje v skladu z zakonom ter takojšnjo vrnitev živali rejcu," so dodali.

Poudarili so, da so rejec in njegovi družinski člani močno prizadeti in šokirani ter da jim bodo nudili vso pomoč. Napovedali so tudi nadaljnja prizadevanja, da se zakon o zaščiti živali ustrezno popravi in uskladi s stroko.

"Zavedati se moramo, da tovrstni pritiski, ki se v zadnjem času vrstijo na kmete po celi Sloveniji, lahko naredijo slovenski družbi nepopravljivo škodo, ki se bo skozi prihodnja leta odrazila v izgubi prehranske varnosti in odvisnosti našega naroda od uvoza hrane vprašljive kvalitete ter zaraščenosti podeželja," so sklenili v sindikatu.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord