8. 3. 2024, 17:30 | Vir: STA

Ste lastnik gozda? Potem je dobro, da to veste

Bobo

Zavod za gozdove Slovenije je začel priprave na obnovo 22 gozdnogospodarskih načrtov gozdnogospodarskih enot za obdobje 2025-2034, ki bodo v naslednjem desetletju osnova za gospodarjenje z gozdovi. Postopek izdelave načrtov se začne z zbiranjem pobud lastnikov gozdov in zainteresirane javnosti, ki jih je možno podati do konca maja.

Kot so danes sporočili iz zavoda, so na svojih spletnih straneh objavili predstavitve vseh enot, za katere je možno oddati pobude, saj želijo v čim večji meri spodbuditi lastnike gozdov in zainteresirano javnost, da že v prvi fazi sodelujejo pri obnovi gozdnogospodarskih načrtov.

Med enotami, za katere tokrat zbirajo pobude, je tudi ljubljanska. Ker ta po navedbah zavoda predstavlja enoto z izrazito večnamenskim značajem, želijo v postopek obnove načrta intenzivneje vključiti lastnike gozdov in zainteresirano javnost, saj bo prav intenzivnejša participacija ključna pri iskanju rešitev za usklajeno rabo teh gozdov. "Gozdovi na tem območju so pomembni za lastnike gozdov, medtem ko je okoli mesta Ljubljana izrazito velik pomen ekoloških in socialnih funkcij," so zapisali.

Profimedia

Zbrane pobude bodo predstavljale osnovno izhodišče glede zahtev in interesov deležnikov in širše javnosti. "Na ljubljanski območni enoti zavoda za gozdove zato pozivajo k čim bolj aktivni udeležbi pri podaji pobud, saj lahko tako vsi zainteresirani pomembno prispevajo h kakovosti načrtovanja gospodarjenja z gozdovi na območju ljubljanske enote v naslednjem desetletju," so izpostavili.

"Po pregledu in obravnavi pobud za gozdnogospodarski načrt gozdnogospodarske enote Ljubljana bo predvidoma junija organizirana delavnica, kjer bomo predstavili obravnavo pobud, odprta vprašanja in način upoštevanja pobud pri izdelavi načrta. Kot za vsak načrt bo nato možno podati pripombe še v sklopu javne razgrnitve osnutka načrta," je po navedbah zavoda povedal vodja njegove območne enote Ljubljana Viktor Miklavčič.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord