3. 5. 2022, 09:40 | Vir: STA

Gradite hišo ali objekt? To so novosti, ki jih je treba upoštevati

Profimedia

Najbrž si želite, da je stavba, ki jo gradite potresno odporna? Potem upoštevajte novosti, ki so s tem mesecem prišle v veljavo.

Nova karta potresne nevarnosti Slovenije, ki prikazuje pospešek tal ob potresih in ki jo morajo upoštevati projektanti, je od maja sestavni del zakonodaje o potresno odporni gradnji.

Dosedanja karta bo veljavna še dve leti, prehodno obdobje se bo izteklo maja 2024, so danes sporočili iz Agencije Republike Slovenije za okolje.

Nadgradnja modela

Agencija je lani z Geološkim zavodom Slovenije zaključila večletni projekt razvoja novega modela potresne nevarnosti Slovenije.

V njem so potresno nevarnost izračunali s postopkom verjetnostnega ocenjevanja. "Najpomembnejši rezultat je karta projektnega pospeška tal, ki je priloga nacionalnega dodatka standarda za potresno odporno projektiranje Evrokod 8," so navedli.

Potresno nevarnost so poleg karte projektnega pospeška predstavili še z drugimi informativnimi kartami, krivuljami ali spektri.

"V spletnem pregledovalniku so poleg nje prikazane informativne karte vršnega pospeška tal za različne povratne dobe, percentilne karte za povratno dobo 475 let, karte spektralnega pospeška za različne nihajne čase za povratno dobo 475 let ter spektri in krivulje potresne nevarnosti za večje kraje v Sloveniji," so pojasnili.