B.A. | 20. 3. 2023, 14:49 | Vir: STA

Grozljiv pogin govedi na Koroškem: kmetico čaka ostra kazen

Profimedia

Inšpekcija za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je na podlagi prijave 11. marca opravila inšpekcijski nadzor na kmetiji v Podgori in ugotovila več kršitev, med drugim zelo slabo higiensko stanje ter pomanjkanje oz. odsotnost pitne vode in krme.

Po odkritju zelo slabih higienskih razmer in poginulih govedi na kmetiji v Podgori nad Kotljami so pristojni v četrtek opravili odvzem preostalih 13 govedi, nato pa je po veterinarskem pregledu uradni veterinar v petek vseh 13 govedi napotil v redni zakol, so pojasnili na Upravi RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin.

V času nadzora je inšpektor našel osem poginulih govedi, pozneje je poginilo še eno govedo.

Patolog je pri raztelesbi kadavrov v prebavilih odkril ostanke ovojne folije silaže, kar je eden od mogočih vzrokov za pogin. Že predhodno je kmetijska inšpekcija ugotovila, da večina govedi na kmetiji ni bila označena.

Profimedia

Kmetici bodo izrekli prepoved

Lastnici kmetije so pristojni z odločbo izrekli trajno prepoved reje govedi, stekel je tudi postopek za odvzem certifikata ekološke pridelave. V zvezi z zadevo tečejo še drugi postopki, med drugim trenutno še ni znano, ali bo uradni veterinar izvedel prekrškovni postopek ali pa bo naznanil kaznivo dejanje.

"Najprej mora ugotoviti vsa dejstva in okoliščine v zadevi in pridobiti dokaze o dejanjih zavezanke. Zato še ne moremo napovedati, kdaj bo odločitev sprejeta," so pojasnili na Upravi RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, kjer tudi še niso prejeli pisnih poročil obdukcije kadavrov in preiskav, ki jih je opravil patolog.

Profimedia

Kot je znano, je v enem primeru najdene poginule govedi ostalo samo še okostje. Informacije v smeri suma storitve kaznivega dejanja mučenje živali preverjajo tudi policisti.

Jo čaka zapor? 

Glede kazni v prekrškovnem postopku je direktor Inšpekcije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin Branko Podpečan pojasnil, da kazen, če niso zagotovljeni pogoji reje, za fizično osebo znaša od 200 do 400 evrov, za to, da je krmila snovi, ki lahko povzročijo poškodbe, trpljenje ali pa celo pogin, pa kazen znaša od 800 do 1200 evrov za vsako žival, smo poročali.

Če bo stekel postopek ugotavljanja sumov kaznivega dejanja in bo sodišče ugotovilo, da gre za hudo mučenje živali, je kazen od enega do treh let zapora

Novo na Metroplay: Kako se dobro ločiti? | N1 podkast s Suzano Lovec