J. B./STA | 6. 4. 2023, 14:53

Grozljiva realnost življenja v Sloveniji: starši z rednimi službami zaradi draginje otroke izpisujejo iz obšolskih dejavnosti

Profimedia/fotomontaža

Številne slovenske družine so zaradi občutne rasti stroškov vse bolj stisnjene v kot. Najbolj pa trpijo najmlajši ...

Zveza prijateljev mladine (ZPM) Ljubljana Moste-Polje je s pomočjo donatorjev v programu Botrstvo otrokom in mladim iz socialno najšibkejših družin namenila dodatno pomoč v višini 60.000 evrov.

Pomoč je bila namenjena tistim, ki so zaradi življenjskih situacij prikrajšani za zdrav in spodbuden razvoj, so sporočili iz ZPM Ljubljana Moste-Polje.

Izpostavili so, da se povečuje delež otrok, ki prihajajo iz družin, v katerih so starši delovno aktivni, ampak kljub temu ne zmorejo poravnati mesečnih obveznosti.

Profimedia

Trenutno se odzivajo na posledice draginje, ki se kažejo tudi v tem, da se otroci ne udeležujejo plačljivih šolskih aktivnosti in da jih starši izpisujejo iz obšolskih dejavnosti, ker so te postale prevelik strošek za družinski proračun, je pojasnila pobudnica programa Botrstva in predsednica nadzornega odbora Milena Štular.

Poziv državi

S programom Botrstvo v Sloveniji, ki je le en izmed humanitarnih programov ZPM Ljubljana Moste-Polje, stremijo k zagotavljanju enakovrednih pogojev za zdrav in spodbuden razvoj otrok, ki izhajajo iz družin z nižjim socialno-ekonomskim statusom. Glavni cilj programa je pomoč za izboljšanje kakovosti njihovega življenja.

V dvanajstih letih delovanja je pomoč botrov prejelo že 12.377 otrok in mladostnikov. Trenutno je v program vključenih več kot 6300 otrok in mladostnikov, so sporočili iz ZPM Ljubljana Moste-Polje.

Predsednica ZPM Ljubljana Moste-Polje Anita Ogulin je izpostavila tudi pomembno vlogo države pri zagotavljanju pogojev za zdrav razvoj otrok: "Država bi morala ustvarjati za otroke pogoje enakih možnosti, dostopnosti že v vrtcu, predvsem pa v osnovni šoli in naprej. Morala bi jih podpreti, omogočati zdrav razvoj in jih vključevati v dejavnosti, kjer lahko okrepijo svoja močna področja in uresničijo želje po izobrazbi."

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol