A. B. | 29. 9. 2022, 09:27

FOTO in VIDEO: Grozljive poplave v občinah Črnomelj in Osilnica, ogroženi so tudi prebivalci

Facebook/Občina Osilnica/fotomontaža

Slovenijo so zajele močne padavine, ki povzročajo mnoge preglavice. Voda se je nevarno približala tudi stanovanjskim stavbam, mnogi zjutraj niso mogli v službo. 

Dolgotrajne nočne padavine so čez noč povzročile močnejša naraščanja rek in s tem dvignile že visoke vodostaje. Ker so rečne struge zaradi prejšnjih padavin že precej polne, bodo reke hitro dosegle velike pretoke, nekatere med njimi se lahko tudi razlijejo, so opozarjali in še zmeraj poudarjajo na Agenciji RS za okolje (Arso). Močni nalivi so zelo verjetni vse do sobote. 

Razliv reke Kolpe in evakuacija stanovalcev 

"Kolpa se je začela razlivati v svojem zgornjem toku, prav tako se razlivajo njeni posamezni pritoki. Visokovodni val se bo do jutra pomikal vzdolž struge in se krepil z dotoki rek s hudourniškim značajem," so v jutranjih urah zapisali na Twitter profilu Arsa in opozorili, da se lahko razlivanje rek zgodi tudi v zahodni, osrednji in južni Sloveniji.

O poplavah zaradi razlivanja reke poročajo tako z občine Črnomelj kot občine Osilnica, kjer se je voda približala tudi stanovanjskim in poslovnim stavbam, zaradi česar je na terenu več gasilskih enot. 

V zgodnjih jutranjih urah je Kolpa preplavila bregove vasi Osilnica in po izpovedih mnogih prebivalcev poplavila dvorišča in se močno približala stanovanjskim zgradbam. V zadnjih dneh je v občini Osilnica padlo 41 milimetrov dežja. 

O poplavah so obvestili tudi iz naselij Prelesje in Kot ob Kolpi v občini Črnomelj. Tam se Kolpa razliva tudi po cestah in ogroža prebivalce, njihove domove in osebna vozila. Na pomoč so jim priskočili tudi gasilci, ki skušajo obvarovati njihove domove in izčrpati reko iz naseljenih območij. 

Eden izmed zaskrbljenih prebivalcev je na Facebooku napisal, da je moral odpovedati svoje službene obveznosti, saj zaradi poplavljanja Kolpe te ni mogel prečkati. A reka trenutno še poplavlja, saj padavine dvigujejo njen vodostaj. 

Nekoliko spodbudnejša napoved po obilnem dežju 

Na Arsu so pojasnili, da bo deževju sledilo daljše suho obdobje, ki nam bo prineslo sveža jutra in prijetno tople popoldneve. Zelo topla bosta predvsem prihajajoča nedelja in ponedeljek, ko se bo marsikje ogrelo nad 20 stopinj Celzija, v nadaljevanju tedna pa bodo temperature nekoliko padle.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.