Uredništvo | 4. 8. 2023, 08:40

Apokaliptični prizori: Slovenija pod vodo, nekateri deli države zaradi poplav odrezani od sveta (FOTO+VIDEO)

STA

Poplave so zajele praktično vso državo, najhuje pa je na Gorenjskem, kjer težave povzročajo tudi plazovi. S hudimi težavami se soočajo še na Koroškem in marsikje drugje.

Prebudili smo se v grozno jutro, po vsej Sloveniji se prebivalci soočajo z groznimi posledicami nočnih padavin. Te še ne pojenjajo. Poplave grozijo številnim delom države, najhuje pa je na Gorenjskem, kjer težave povzročajo tudi plazovi. Trenutno naj bi bilo najbolj prizadeto škofjeloško območje s Selško in Poljansko dolino.

Hudo je tudi na Koroškem

Poplave so zajele tudi Koroško in Zgornjesavinjsko dolino, kjer so številne ceste zaprte za promet, zalito pa je veliko hiš in kleti, sprožili so se številni plazovi. 

V Komendi izredne razmere

Padavine so povzročile poplave tudi v osrednji Sloveniji. Roman Koncilja, poveljnik Gasilske zveze Komenda, ki je pod vodo, je razglasil izredne razmere, je občina sporočila na Facebooku. Z območja doline Ličnice v občini Medvode pa so se odločili evakuirati stanovalce. V Kamniku so zaprli vrtce, vse ceste so neprevozne.

Posnetki iz Kamnika

Bralka nam je poslala video posnetek iz Kamnika, kjer so ji pot v službo prekrižali prizori deroče reke. Posnetek je iz Kamniškega mostu na obvoznici. Bralka je zraven pripisala: "To je bilo ob 7. uri zjutraj, dlje si nisem upala."

V Idriji več cest neprevoznih ali slabo prevoznih

Zaradi neurja trenutno v občini Idrija poteka večji obseg intervencij. Sprožajo se plazovi, nekatere ceste so že poplavljene, med drugim je neprevozna tudi cesta Idrija-Spodnja Idrija. Neprevozne ali slabo prevozne so tudi nekatere okoliške ceste, so sporočili z občinske civilne zaščite.

Ponekod zaradi poplavljenih železniških prog ustavljen železniški promet

Zaradi poplavljenih železniških prog so trenutno zaprte proge Kranj-Jesenice, koroška proga med Rušami in Pliberkom, bohinjska proga med Mostom na Soči in Jesenicami in velenjska proga med Šmartnim ob Paki in Velenjem. Zaradi poplavljenih cest tudi pri nadomestnih avtobusnih prevozih nastajajo težave. Potnikom svetujejo, da spremljajo obvestila.

Najhuje pa naj bi šele prišlo. ARSO napoveduje, da bodo od noči na petek do sobote zjutraj dolgotrajni krajevni nalivi. Pričakuje se predvsem hitre poraste in razlivanje manjših vodotokov in hudournikov. 

Torej vreme še ni reklo zadnje besede! Pazite nase in svoje imetje in če je le mogoče, ne zapuščajte svojih domov. 

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol