N. V. | 29. 7. 2022, 20:00

Ni primerno za tiste z občutljivim želodcem: na grozovit način mučili mladega mucka

Profimedia/fotomontaža

Podobni prizori niso pri nas nič novega. Bo policija končno ukrepala? O problematiki mučenja živali smo govorili s predsednikom društva Grajske Tačke, ki skrbi za zaščito živali. Kakšna družba postajamo?

S prostovoljnega in neprofitnega društva Grajske Tačke Ptuj so na Facebooku objavili fotografije, ob katerih se marsikomu obrne želodec.

Facebook društvo Grajske Tačke/fotomontaža

"V nedeljo zvečer je na Potrčevi cesti na Ptuju oseba brez srca na grozovit način mučila mladega mucka do smrti," so pojasnili okoliščine fotografij, na katerih vidimo obilo krvi in poginulega mačjega mladička.

Kakšna kazen čaka storilca?

Primer so javili policiji, ta pa ga še zmeraj preiskuje. "Policija krivca za mučenje mladega mucka še ni izsledila. Se pa trudijo in zbirajo obvestila," pravi predsednik društva Mirko Vamberger in pove, da je seznanjen, da policisti trenutno spremljajo kamere v okolici, kjer se je dogodek zgodil, v upanju, da bi razjasnili, kaj se je tiste noči zgodilo.

Mučenje živali je sicer opredeljeno v Kazenskem zakoniku, in sicer v 341. členu, ki govori: 

  • Kdor surovo ravna z živaljo ali ji po nepotrebnem povzroča trpljenje, se kaznuje z denarno kaznijo ali zaporom do enega leta.
  • Kdor z dejanjem iz prejšnjega odstavka muči več živali, ali mučeno žival trajno hudo pohabi ali na krut način povzroči njen pogin, se kaznuje z zaporom do dveh let. 

Kako reagirati, ko naletiš na tak prizor?

V društvo je fotografije posredovala bivša članica. Oseba, ki je ta krvavi prizor videla, in tudi naredila fotografijo pokončanega mucka, ne želi biti omenjena, je pa za Metropolitan opisala, kako se je počutila, ko je ugledala tragičen prizor: "Bila sem pretresena, v šoku. Še zdaj se tresem, ko se spomnim na prizor, ki sem ga videla."

Facebook društvo Grajske Tačke/fotomontaža

V šoku je reagirala povsem narobe, pravi. Muco je pokrila z belim prtom in jo položila v smetnjak. Tega pa so zjutraj smetarji izpraznili, tako, da se je izgubilo truplo mačke, kar pa otežuje delo policistom.

Torej velja: ko naletimo na žival, ki ne kaže življenjskih znakov (na primer na cestišču), pokličemo center za obveščanje – 112. Center glede na opis prijavitelja obvesti za to odgovorne službe ali veterinarko higiensko službo, ki je pristojna za odstranitev trupel poginulih živali.

Ker pa gre v tem primeru za kaznivo dejanje mučenja živali, pa je treba poklicati policijo na 113. 

"Ni besed in opravičila za to!" 

V komentarjih opazimo, da so fotografije šokirale mnoge, saj se nad dejanjem zgražajo. "Ni besed in opravičila za to!" meni komentator, spet drugi pa pravi, da si želi, da izprijeno osebo najdejo in primerno kaznujejo.

Kdo so ljubeči prostovoljci?

Društvo z ljubiteljskim delom deluje na področju nudenja pomoči prostoživečim in zavrženim malim živalim in ima status nevladne organizacije, ki delujejo v javnem interesu na področju zaščite živali. 

Vamberger razloži, da se ukvarjajo s:

  • pomočjo pri iskanju začasnih namestitev, oskrbi in iskanju novega doma za zapuščene in zavržene živali.   
  • Lovijo prostoživeče mačke z namenom sterilizacije in kastracije ter skrbijo za vrnitev zdravih mačk v njihovo okolje. 
  • Izvajajo nadzor nad kolonijami prostoživečih mačk, ter omejujejo njihovo populacijo v okolju. "Trenutno na Ptuju skrbimo za štiri kolonije, v katerih je približno 20 mačk," pove predsednik društva.
  • Skrbijo za prostoživeče mačke, jih dnevno oskrbujejo s hrano in vodo. "Za hranjenje prostoživečih mačk in mačk, ki so oziroma so bile v začasnih domovih pri  začasnih skrbnikih, smo porabili skupno več kot 1100 kilogramov hrane."
  • Zagotavljajo veterinarsko oskrbo: zatiranje zunanjih in notranjih zajedavcev, sterilizacije,  kastracije, zdravljenja.
  • Pomagajo lastnikom pri izgubljenih ali pobeglih mačkah z objavami na Facebooku in s spodbujanjem čipiranja svojih ljubljenčkov. Vamberger pove, da so izvedli akcijo 'Brezplačno čipiranje za prvih 100 mačk', ki pa še poteka.
  • Naloga društva je tudi vzgoja, izobraževanje ter ozaveščanje otrok in odraslih o prostoživečih mačkah, njihovi oskrbi in s tem spreminjanje odnosa javnosti do prostoživečih mačk, o pomembnosti zaščite živali in spoštovanju vseh živali. 

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol