Uredništvo | 17. 1. 2024, 16:40

Vlada z gospodarstveniki o davčni reformi: "Sklenjen je bil jasen dogovor"

Borut Živulović/Bobo

Srečanja s predstavniki gospodarskih združenj in organizacij se je udeležil tudi premier Robert Golob. In rezultat pogovorov?

"Sem zadovoljen, ko socialni partnerji sedejo za mizo in se pogovarjajo o tem, v kakšni državi želijo živeti," je srečanje komentiral gospodarski minister Matjaž Han. Po njegovih besedah je bil sklenjen jasen dogovor o tem, kako sodelovati v naslednjih mesecih na področju davčne reforme in evidentiranju delovnega časa oziroma štempljanja zaposelnih, navaja N1.

Borut Živulović/Bobo

Rezultat srečanja - dve delovni skupini

Ti bosta po ministrovih besedah sodelovali pri spremembi davčne zakonodaje in odpravljanju administrativnih ovir za gospodarstvo. S predsednikom Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) Tiborjem Šimonko sta po srečanju dejala, da se delodajalci tudi vračajo v Ekonomsko-socialni svet.

Minister Han in Petra Juvančič iz Združenja Manager.

Minister Han in Petra Juvančič iz Združenja Manager.

Borut Živulović/Bobo

In kako bosta delovni skupini organizirani? Za prvo, ki bo zadolžena za davke, je pomembno, da bo čim bolj strokovna (gospodarstvo bo imenovalo 5 svojih strokovnjakov, vlada bo imenovala svoje strokovnjake). Davčna delovna skupina bo naredila analizo in pripravila predloge. Potem bodo ti šli "v usklajevanje z vsemi deležniki", je bilo dogovorjeno.

Delovna skupina za zmanjšanje administrativnih ovir bo med drugim pregledala pripombe na zakon o evidentiranju delovnega časa. "Ko bomo ugotovili, kaj je treba spremeniti, da ne obremenjujemo po nepotrebnem gospodarstva, bomo zakon po potrebi spremenili," je napovedal minister.

Nazaj k dialogu

Han je predvsem zadovoljen, da so se s predstavniki gospodarstva dogovorili za dialog. "Ko bomo znova vzpostavili zaupanje, se lahko na Ekonomsko-socialnem svetu začnemo pogovarjati o vsaki zakonodaji, ki jo bomo sprejemali," je dodal.

TIbor Šimonka

TIbor Šimonka

Borut Živulovič/Bobo

Po besedah Šimonke so v gospodarstvu zadovoljni, da je premier držal obljubo o rednem srečevanju. Veseli jih, da bo delovna skupina najprej pripravila analizo vseh trenutnih obremenitev gospodarstva, saj bo to po njegovih besedah prikazalo "celotno sliko", tudi v primerjavi z drugimi državami.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol