29. 11. 2023, 20:40 | Vir: STA

Hekerji so od Holdinga Slovenske elektrarne zahtevali odkupnino v bitcoinih

Žiga Živulović j.r./Bobo/Profimedia/fotomontaža

Hekerji so uporabili pogosto prakso pri spletnih napadih. Transakcije s kriptovalutami, kot je bitcoin, so namreč bolj anonimne v primerjavi s tradicionalnimi plačilnimi metodami. Hekerji lahko lažje skrijejo svojo identiteto, ko prejemajo plačila v obliki kriptovalut.

Hekerji so od Holdinga Slovenske elektrarne (HSE) po kibernetskem napadu prejšnji teden zahtevali milijon evrov odkupnine v bitcoinih. Potem ko so navedbe o zahtevani odkupnini v HSE sprva zanikali, danes informacije o zahtevani odkupnini v krovni družbi enega od dveh energetskih stebrov države niso ne potrdili ne zanikali, saj da zaradi interesa preiskave ne dajejo informacij. To so jim svetovali tudi varnostni organi.

Hekerji naj bi od HSE zahtevali en bitcoin odkupnine v zameno za en gigabajt podatkov. Koliko podatkov je bilo odtujenih, v HSE ne razkrivajo.

Žiga Živulović j.r./Bobo

Zamejili vdor v informacijski sistem in preprečili večjo škodo

V HSE sicer ocenjujejo, da zaradi kibernetskega napada ne bodo utrpeli večje poslovne škode. Glavne procese, potrebne za poslovanje družbe, so uspešno vzpostavili, prav tako je na delovnih mestih večina zaposlenih, elektrarne skupine pa so vodene daljinsko. Kot so še zagotovili, je proizvodnja električne energije varna in zanesljiva, ravno tako ni vpliva na oskrbo slovenskih odjemalcev.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol